21 Aralık 2013 Cumartesi

Diyafram, Enstantane, İso İlişkisi


Diyafram lensin içinden geçen ışık şiddetini ayarlar.

Numaralar büyüdükçe içerisinden geçen ışık miktarı azalır(KISIK DİYAFRAM)
Numaralar küçüldükçe içerisinden geçen ışık miktarı artar (AÇIK DİYAFRAM)
Kısık diyaframda (rakam büyük) net alan derinliği ve kontrast artar.
Açık diyaframda alan derinliği ve kontrast sınırlıdır.

Diyafram testini şu linkten görebilirsiniz.
http://www.canonturk.com/images/canonturk.swf

Diyafram, enstantane ve iso değerlerini üzerinde canlı olarak uygulayabileceğiniz güzel bir örnek için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz.
http://www.canonturk.com/images/canonturk.swf

Dslr fotoğraf makinası simülatöründe denemeler yapmak için aşağıdaki linki tıklayın. Ayarlarla oynayıp tuşa basarak fotoğraf çekip,çekilen fotoğrafı görebilirsiniz.

http://camerasim.com/camera-simulator/




KAYNAKLAR:
http://www.canonturk.com/vbulletin/yeni-baslayanlar/10286-diyafram-ve-enstantane-iliskisi.html

http://ferdidemircan.wordpress.com/2010/12/11/fotografcilik-dersleri-7-enstantane-ve-diyafram/

18 Mayıs 2013 Cumartesi

Fotoğraf Makineli Kadın Fotoğrafları

Fotoğraf makinesi kadınlara çok yakışıyor.  Ellerinde fotoğraf makineleriyle güzel kadın fotoğraflarından sadece birkaçı.








Kate Moss Fotoğraf Makinesi ile;







Photoshop Dersleri : İmza ve Çerçeve Ekleme Video


Canon 600D İncelemeleri Video


CANON 600D YARATICI FİLTRELER

Canon 600D fotoğraf makinanız varsa menüsünde gelen creative filters seçeneği oldukça hoşunuza gidecek
Fotoğraf makinanızın menüsüyle gelen bu yaratıcı filtreler fotoğraflarınıza direk fotoğraf makinanız üzerinden photoshop benzeri efektler uygulamanıza olanak sağlıyor.
Bu filtreleri fotoğrafları çektikten sonra ön izleme sırasında uygulayabiliyorsunuz
Uygulayabileceğiniz filteler: Grainy B/W (siyah beyaz) , Soft Focus (bulanıklaştırma), Fish Eye Efect,Toy camera efect,Miniature efect (tilt shift benzeri)




CANON ÇEKİM MODLARI




Basit Çekim Modları:
Otomatik Mod:
Bu çekim modunda herşeyi fotoğraf makinemiz yapıyor. Bize sadece kadrajı ayarlayıp deklaşöre basmak kalıyor.
Portre Modu:
Bu çekim modunda ise fotoğraf makinemiz diyaframı açabilidiği kadar açıyor. ( küçük f değerleri) Böylelikle ön taraf net arka taraf bulanık oluyor ki bu potre çekimlerinde olmazsa olmazdır..
Manzara Modu:
Bu çekim modunda ise fotoğraf makinemiz diyaframı kısabildiği kadar kısıyor.( büyük f değerleri) Böylelikle daha fazla alan net oluyor..
Makro Modu:
Bu çekim modunda ise fotoğraf makinemiz diyaframı orta bir değerde tutuyor. Böylelikle çektiğimiz fotoğrafta hem netlik fazla oluyor hemde arka plan netsiz bir görünüm kazanıyor. Böylelikle ürün ön plana çıkmış oluyor.
Spor Çekim Modu:
Spor Çekim modunda ise fotoğraf makinemiz estantaneyi en yüksek değerde tutmaya çalışıyor. Böylelikle hareketi donduruyor.
Gece Çekim Modu:
Gece Çekim modunda ise fotoğraf makinemiz estantaneyi düşük değerde tutmaya çalışıyor. Böylelikle uzun pozlama yapmış oluyoruz.
Flaş’sız Çekim Modu:
Adı üstünde flaşsız çekim modu. Ortam ne kadar karanlıkta olsa flaşı kullanmayan çekim modudur.Bu tarz durumlarda estantaneyi düşüreceği için tripodla çekim yapmak en yararlısıdır.
Yaratıcı Otomatik Mod; Q tuşuna bastıktan sonra, deklanşörün arkasındaki tekerleği çevirerek ne tarz bir çekim istiyorsak onu ayarlayabiliyoruz. (arkası bulanık, net, pozlama açık, koyu gibi..


Yaratıcı Pozlama Modları:
Estantene Öncelikli çekim Modu:
Estantane Öncelikli Çekim modunda çekiceğimiz fotoğrafın niteliğine göre uygun bir estantane değeri veririz ve geri kalan bütün değerleri fotoğraf makinemiz ayarlar.Bu tarz çekimleri yaparken ISO ayarını kendiniz ayarlayın. Estantane öncelikli çekim modu genelde hareketi dondurmak için ve uzun pozlama yaparmak için kullanılır. Normal çekimler yaparken fazla kullanılmaz. Uzun pozlamaya örnek vermek gerekirse akan bir nehiri uzun pozlarsak nehirin üstündeki su hareketten dolayı fotoğrafımızda bir tül etkisi yapıcaktır ve bu çok hoş bir görüntüdür. Pan tekniğinde de kulanılan bu çekim modu araba çekimlerindede kullanılır. Ayrıca bazen fotoğraf makinemiz doğru değerleri veremeyebilir fotoğrafımız olduğundan koyu yada aydınlık çıkabilir. Bu tarz durumlarda kameramızın pozometresini kullanarak EV değerini karanlık çıktıysa +1 , aydınlık çıktıysa -1 e kadar çıkarıp istediğiniz sonucu elde edene kadar çekim yapın..
Diyafram Öncelikli Mod:
Diyafram Öncelikli Çekim modunda çekiceğimiz fotoğrafın niteliğine göre uygun bir diyafram değeri veririz ve geri kalan bütün değerleri fotoğraf makinemiz ayarlar.Bu tarz çekimleri yaparken ISO ayarını kendiniz ayarlayın. Ayrıca bazen fotoğraf makinemiz doğru değerleri veremeyebilir fotoğrafımız olduğundan koyu yada aydınlık çıkabilir. Bu tarz durumlarda kameramızın pozometresini kullanarak EV değerini karanlık çıktıysa +1, aydınlık çıktıysa -1 e kadar çıkarıp istediğiniz sonucu elde edene kadar çekim yapın..
Full Manuel Mod:
Adı üstünde olan bu çekim modumuzda fotoğraf makinesi bütün kontrolu size bırakır.ISO diyafram estantane pozometre aklınıza ne gelirse.
Bu çekim modunda dikkat edilmesi gereken ise vizorden bakarken pozo metreyi kontorl etmektir. Çektiğiniz fotoğrafın istediğiniz aydınlıkta çıkması için pozometreye dikkat etmeniz gerekmektedir.
Alan Derinliği Modu:
Bu çekim modumuzda fotoğrafınıza alan derinliği etkisini çok rahatça verebilirsiniz.Bu da sizin yaratıcılığınıza kalmış .
Program Auto:
Program çekim modunda ise siz fotoğrafınız nasıl çıkmasını isterseniz öyle çıkıyor. Tonların koyu mu yoksa açık mı yada olduğu gibi mi..
Video Çekim Modu: 600d Videoları .Mov uzantısında H.264 codec kullanarak kaydediyor. Maksimum çekim süresi tek bir klip için 29dakika 59 saniyedir, maksimum dosya boyutu ise 4 gb’dir. Video konusunda 500d’den en büyük farkı, tamamen manuel ayarların kontrolu bize verilmiştir. Video çekmeye başlamak ve durdurmak için arka taraftaki live view açma tuşuna basmanız yeterlidir.

İngilizce eğitim videolarını aşağıdan izleyebilirsiniz:
 

 

15 Mayıs 2013 Çarşamba

ÜNLÜ FOTOĞRAFÇILARDAN DERSLER: MELİSSA RODWELL


O dünyanın en iyi fotoğrafçılarından birisi. Ralph Lauren, Nike, Coca Cola, Honda, NBC Television, Dell Computers çekim yaptığı firmalardan sadece birkaçı.

Çektiği fotoğraflardan bazılarını resmi web sitesinden inceleyebilirsiniz.
http://www.melissarodwell.com/still.php

Melissa Rodwell'in facebook sayfası:
https://www.facebook.com/pages/Melissa-Rodwell-Photography/154896007859889

Melissa Rodwell dış mekanda bir moda çekiminde, ondan birşeyler öğrenmek için aşağıdaki videoyu seyredebilirsiniz

Melissa Rodwell tarzından birşeyler kapmak için aşağıdaki videoları seyredebilirsiniz.
 
 
 
 

Hazırlayan: Zehra Karaaslan

FOTOĞRAF ÇEKİMLERİNDE 50 ÖNEMLİ İPUCU


1.  Bakış noktanızı iyi seçin. Işık yönünü hesaplayın. Sabit bir konuyu çekecekseniz, çevresinde gezin ve en iyi açıyı bulmaya çalışın. Farklı bakış açıları geliştirmeye çalışın. Tam göz hizası yerine çok yukarıdan ya da aşağıdan çekmeyi de deneyimleyin.
2.  Bazı konular yatay çekildiğinde bazı konular dikey çekildiğinde daha iyi sonuç verir deneyimlerinize göre konuyu inceleyin ve ona göre kadrajlayın. Konuyu kadrajladığınızda kesilip kesilmediğine, yeterli boşluk kalıp kalmadığına dikkat edin.
3.  Çekilecek konuya göre doğru objektif seçimi çok önemlidir. Doğru objektif seçmeye dikkat edin.
4.  Özellikle insan ve portre çekimlerinde arka planın sade olmasına, dikkat dağıtacak nesneler olmamasına dikkat edin.
5.  Portre çekimlerinde modelinizle iletişim kurun, kendinizden emin ve rahat olun.
6.  Portre çekimlerinde mutlaka göze netlik yapın.
7.  Bir daha tekrarlanmayacak bir konuyu çektiğinizde önceden deneme yapın ve normalden daha fazla sayıda fotoğraf çekin.
8.  Konunuzu veya olayı takip ederken deklanşöre bastığınız an çok önemli, doğru an da deklanşöre basın.
9.  Güneşin tam tepede olduğu saatlerde (öğlen 12:00-14:00)fotoğraf çekmemeye çalışın. Özellikle insan fotoğrafları üzerinde kötü gölgeler oluşturur.
10.           Fotoğraf çekmek için geniş zamanınız varsa yanınızda tripod taşıyın.
11.           Seyahatlerinizde yanınızda mutlaka mini bir tripod taşıyın, ne zaman gerekeceği belli olmaz.
12.           Tripodunuz olmadan elde çekim yaparken objektif uzaklığınıza göre enstantane değerinize dikkat edin.
13.           Bir tripod kullansanız bile deklanşöre basma anında titreme meydana gelebilir. Uzaktan kumanda veya makinenizin otomatik zamanlayıcısını kullanın.
14.           Portre çekimlerinde ters ışık kullanıyorsanız, modelinizin yüzü karanlık çıkabilir.aydınlık göstermek için dolgu flaşı kullanabilirsiniz.
15.           Çok büyük ya da çok küçük şeylerin fotoğrafını çekerken karenin içine nesnenin boyutunu belli edecek bir cisim koyabilirsiniz, mesela bir kibrit çöpü.
16.           Ufuk çizgisi fotoğraf karesinin alt kenarına paralel olmalıdır. Aksi halde yamuk bir fotoğraf ortaya çıkar.
17.           Panoramik çekim yapacağınız zaman makinenizi tripoda yatay değil dikey bağlayın.
18.           Hızlı konuları çekerken enstantane hızınızı iyi ayarlayın.
19.           Ters ışıkta ve güneş ışığında fotoğraf çekerken mutlaka objektifinizin parasoleyeni(güneşliğini)kullanın.
20.           Önemli ve hızlı fotoğrafları kaçırmamak için makinenizi seri çekime alın. Netliği konunun gerçekleşeceği yere önceden yaparak da zaman kazanabilirsiniz.
21.           Fotoğraflarınıza hız efekti katmak için pan çekim tekniğini kullanabilirsiniz.
22.           Özel mekanlarda tripod kullanmak ve çekim yapmak için mutlaka izin alın.
23.           Yeni doğmuş bebeklerin resmini çekmeden önce mutlaka flaşı kapatın.
24.           Çekeceğiniz objeyi tam karenin ortasına getirmeyin. Kompozisyon kurallarını uygulayın.
25.           İnsanlar ve yaşamlar konusunda fotoğraf çekecekseniz sade giyinin, abartılı çantalar ve aşırı malzemeyle gezmekten yani dikkat çekici olmaktan sakının.
26.           Digital zoom fotoğraf kalitesini düşürür, kullanmamaya çalışın.
27.           Çiçek fotoğrafı çekerken rüzgarı da hesaplayın,düşen ışığa dikkat edin.
28.           Sis,duman ve ters ışık fotoğraflarının her zaman dikkat çekeceğini unutmayın.
29.           Işık konusunda dikkatli olun, çektiğiniz fotoğrafı kontrol edin, gerektiğinde reflektör, flaş kullanın.
30.           Lcd ekranınızı kullanmamaya çalışın. Çok pil tüketir.
31.           Seyahatlerinizde malzemelerinizi kontrol edin. Yedek malzeme almayı unutmayın.
32.           Hafıza kartınızı takıp çıkarırken makinanızın kapalı olduğundan emin olun.
33.           Makinenizin kullanma kılavuzunu birkaç kez okuyun
34.           Karanlıkta yakından çekim yapmaya özen gösterin.
35.           Uzun seyahatlerinizde yanınızda yedek pil bulundurun.
36.           Raw formatını kullanın.
37.           İso ve WB ayarlarınızı her çekimden önce kontrol edin.
38.           Makinenizin üzerine takılan flaşınız varsa doğrudan kullanmak yerine duvar vb yerlere yansıtarak kullanın.
39.           Hafıza kartınızı silmek yerine formatlayarak kullanın.
40.           Fotoğraflarınızı depolarken hem cd de hem hard diskte saklayabilirsiniz.
41.           Kumsal ve çöl gibi yerlerde fotoğraf çekerken makinenizi iyi koruyun.
42.           Fotoğrafınızı internet ortamında kullanacaksanız boyutunu düşürün.
43.           Uzun süreli fotoğraf çekimlerinden sonra makinenizin temizlik ve bakımını yapın.
44.           Yağmur altında fotoğraf çekerken fotoğraf makinesi yağmurluğu kullanabilirsiniz.
45.           Fotoğraf makinenizi ve objektifinizi fotoğraf çantalarında taşıyın.
46.           Uzun yürüyüşlerde ve seyahatlerde tek omuzlu çanta yerine sırt çantalarını kullanın.
47.           Objektif değiştirirken hızlı davranın. Tozun olmadığı yerlerde değiştirin.
48.           Makinenizin temizliğine çok büyük önem verin.
49.           Ani hava değişikliklerinden uzak durun.
50.           Objektifinizi korumak için UV filtre kullanabilirsiniz.
ALINTIDIR


9 Mayıs 2013 Perşembe

Uzun Pozlama Nedir? Uzun Pozlama Fotoğraflara Mükemmel Örnekler



Uzun pozlama fotoğrafları için 8 önemli ipucu;
(8 important tips for long exposure photography)
http://digital-photography-school.com/8-tips-for-long-exposure-photography

Uzun pozlama fotoğraf örnekleri ve bu fotoğrafları çekmek için ipuçları;
(Long exposure photographs and tips)
http://www.exposureguide.com/long-exposure-photography-tips.htm

Uzun pozlamaya 15 örnek fotoğraf;
(15 examples for long exposure)
http://digital-photography-school.com/long-exposure-photography

Uzun pozlama ile ilgili 20 fotoğraf;
(20 long exposure photographs)
http://www.photoble.com/photo-inspiration/20-shots-long-exposure-photography-examples

Uzun pozlama örnekleri;
http://www.turknikon.com/uzun-pozlama-nedir-en-guzel-uzun-pozlama-fotograf-ornekleri-8189
http://www.turknikon.com/uzun-pozlama-fotograflara-15-mukemmel-ornek-10071

DSLR SİMÜLATÖR

Dijital Fotoğraf Makinası Simülatörü

Fotoğraf çekmeye yeni başlayanların ilk öğrenmesi gereken bilgiler; diyafram, enstantene ve ISO değerleridir. İlk başlayanlar için biraz karışık gelen ve uygulama yaparak kavranabilecek bu değerleri den...eyerek öğrenebileceğiniz çok güzel bir simülatör olduğunu biliyor muydunuz!

Bu simülatör sayesinde elinizde fotoğraf makinası olmadan, dijital fotoğraf makinalarının kullanımını öğrenebilirsiniz.
 
DSLR FOTOĞRAF MAKİNASI ÖRNEK UYGULAMA

Aşağıdaki linki tıklayarak deneme yapabilir, bir başka ifadeyle de dslr oyunu oynayabilirsiniz.

http://camerasim.com/slr-camera-explained/

DSLR SİMÜLATÖR

Aşağıdaki linki tıklayarak dslr simülatöründe bilgisayar başında uygulama yapabilirsiniz.

http://camerasim.com/camera-simulator/

4 Mayıs 2013 Cumartesi

Gece Fotoğrafları Videolu Dersler (Night Photography)

Daha güzel gece fotoğrafları için tüyoları ustalardan alalım.



 
 
How to shoot at night

FOTOĞRAF MAKİNESİNDE NETLİK AYARINI NASIL YAPARIZ (Videolu dersler)

Fotoğraftaki en önemli unsurlardan bir tanesi de netleme. Netlemeyi anlatan güzel videolardan birkaçını paylaşıyorum. İhtiyacı olanlar için faydalı olması dileğimle.







 

3 Mayıs 2013 Cuma

ELDE ÇEKİM KURALLARI


90 mm ye kadar olan objektifler kullanılırken; bayanlar 1/60 enstantanenin altına düşemez. Erkekler 1/30 enstantanenin altına düşemez.

90/105 mm objektifler kullanılırken 1/125 enstantane altına düşülemez.

105/135 mm objektifler kullanılırken 1/250 enstantanenin altına düşülemez.

Pratik olarak kullanılan objektifin odak uzaklığından daha hızlı bir enstantane değeri seçilmelidir.

1 Mayıs 2013 Çarşamba

Ünlü Fotoğrafçılardan Özlü Sözler




* Fotoğrafı makine değil, insan çeker. (Henri Cartier-Bresson)

* Fotoğraf çekmek insanın gözünü,aklını ve yüreğini aynı hizaya getirmesidir.(Henri Certier-Bresson)

*Saniyenin bir diliminde bir olayı ve nesneleri organize olmuş formlar halinde görmek o olaya gerçek anlamını yüklemektedir. (Henri Certier-Bresson)

*Fotoğrafın subjesiyle fazla ilgilenmiyorum, fotoğrafı bir kere çektikten sonra gerisiyle fazla ilgilenmem, avcılar aşçı değildir ki. (Henri Cartier-Bresson)

* Fotoğrafı çekmezsiniz, yaparsınız. (Ansel ADAMS)

*İyi fotoğraf için kurallar yoktur, sadece iyi fotoğraf vardır. (Ansel ADAMS)

*Fotografınız yeterince iyi değilse, yeterince yakın değilsinizdir. (Robert Capa)

*Durumun potansiyeli ne kadar güçlü olursa olsun asla fotoğraf çekmeyeceğim zamanlar vardır. (Josef Koudelka)

*Manzara fotoğrafı bir fotoğrafçı için en büyük testtir; bazen de en büyük hayal kırıklığı. (Ansel Adams)

*Fotoğraf benim tek rekreasyonum ve bana kalırsa gayet de iyi hallettim. (Lewis Carroll)

*Pek çok şey tek bir anlık keyif ve yaşam boyu utanç sebebidir; oysa fotoğraf tek bir anlık utanç ve yaşam boyu keyfi getirir. (Tony Benn)

*Fotoğraf gerçektir. Sinema da saniyede 24 kere gerçektir. (Jean-Luc Godard)

*Benim fikrimce bir şeyi fotoğraflayana kadar onu gerçekten gördüğünüzü iddia edemezsiniz. (Emile Zola)

*Ben bir amatörüm ve ömrümce de öyle kalmaya niyetliyim. (Andre Kertesz)

*Fotoğraf, geçmekte olan gerçek anın yakalanmasıdır. (Jacques-Henri Lartigue)

*Sadece makineniz ve siz varsınız, fotoğrafınızdaki kısıtlamalar size bağlıdır; çünkü ne gördüğümüz kim olduğumuzdur. (Ernst Haas)


*Amatörler ekipmanı, profesyoneller zamanı, ustalar ışığı düşünür. (Vernon Trent)

*Fotoğrafçılıkta yetenek uygulama ile kazanılır, satın alma ile değil. (Percy W.Harris)

* En iyi kamera yanınızdaki kameradır.

* Kamera, insanlara kamera olmadan görebilmeyi öğreten bir enstrümandır. (Dorthea Lange)

* İyi bir fotoğraf,bir hakikati anlatan, ruha dokunan, ve izleyiciyi bunu gördüğü için farklı kılan fotoğraftır; yani tek kelimeyle etkilidir.(Irving Penn)

*...bana öyle geliyor ki Capa, tüm şüphelerin de ötesinde kameranın soğuk,mekanik bir alet olmadığını kanıtladı. Kalem gibi,o da kendisini kullanan adam kadar iyidir. Aklın ve kalbin uzantısı oalabilir (John Steinbeck)

* Sanatların içinde, bir tek fotoğrafçılık, insanların bir ana duydukları arzuya hizmet etmek için mükemmeldi- tam bu anda kalmaya (Sam Abell)

* Bir fotoğrafa çoğu zaman bakılır,nadiren incelenir. (Ansel Adams)

*Fotoğraf makiansının en önemli parçası onun 30 cm arkasında durandır.(Ansel Adams)

*Bir çok fotoğrafçı daha iyi kamera aldıklarında daha iyi fotoğraflar çekeceklerini düşünürler. Daha iyi bir kamera,kalbinde ya da kafanda birşey yoksa,senin için birşey yapamaz.(Arnold Newman)

*Eğer daha iyi bir fotoğrafçı olmak istiyorsan, daha ilgi çekici şeylerin önünde durmalısın. (Jim Richardson)

*Fotoğraf benim tek rekreasyonum ve bana kalırsa gayet de iyi hallettim. (Lewis Carrol)

* Bakın ben bir entellektüel değilim sadece fotoğraf çekerim. (Helmut Newton)

*İnsanların ruhları ve düşüncelerini fotoğraflamaya çalışırım. Fotoğrafçı olarak insanların ruhlarını çekip almak yerine, onları arabulucu olarak birbirlerine aktardığımıdüşünüyorum. Bu karşılıklı bir etkileşim bana göre. (Yousuf Karsh)

*Benim fikrimce bir şeyi fotoğraflayana kadar onu gerçekten gördüğünüzü iddia edemezsiniz.(Emile Zola-Fransız Romancı)

*Ben bir amatörüm ve ömrümce de öyle kalmaya niyetliyim.(Andre Kertesz)



*Fotoğraf, geçmekte olan gerçek anın yakalanmasıdır.(Jacques-Henri Lartigue)
 


*Bir savaş fotoğrafçısı olarak ömrümün sonuna kadar işsiz kalmayı isterdim. (Robert Capa)
*Her savaş, yaşlanan kadın sanatçı gibidir. Bir savaş, her geçen gün daha az fotoğraf vermeye başlar ve zaman geçtikçe daha tehlikeli olur. (Robert Capa)
*Ben bir fotoğraf çekmek için aylarca dolaştığımı bilirim. İspanya' yı çok severim. Bu ülke içerisinde istediğim pozları çekebilmek için 10 bin kilometre yol katettim. Madrit te fotoğraf çekebilmek için öncelikle İspanya tarihini iyi bir tarihçi kadar öğrenebilmek gayreti ile yüzlerce eser okudum. Toplumu, insanları, yaşayışlarını araştırdım. Ondan sonra fotoğraf makinama elimi attım ve bir foto muhabiri olarak çalışmaya başladım. Başarının sırrını öğrenmek istiyorsanız siz de bu yoldan yürüyünüz… (Eugene Smith)
*İnsanların fotoğraflarını çekmek istiyorsanız öncelikle o insanları tanımayı öğreniniz. İnançlarını, tavır ve hareketlerini, hislerini anlamaya çalışınız. Biliniz ki kültürünüz ve meşgul olduğunuz konu hakkındaki bilginiz ne kadar derin olursa, başarı oranınız da o kadar büyük olur. (Eugene Smith)

*Ben kimseden fotoğraflarımın ışığına ya da tonlarına hayran olmasını beklemiyorum. Ben sadece fotoğraflarımın insanları bilgilendirmesini, onları kışkırtmalarını istiyorum.(Sebastiao Salgado)

*Benim stilim 60 yıl boyunca hiç değişmedi. Ben,biraz diplomat, biraz da fotoğrafçı olmak zorundayım. İnsanlar çoğu zaman beni ciddiye almadılar, çünkü çok az ekipman taşıdım ve gereksiz telaşe yapmadım. 1949'da evlendiğim zaman karım bana sordu;'Senin gerçek fotoğraf makinen nerede?' Asla bir sürü ekipman taşımadım. Hayattaki düsturum şu oldu:'sadeliği koru' … Benim fotoğrafçılık anlayışım bu, dikkati çekmemek ve kalabalığa karışmak.(Alfred Eisenstaedt)

*Benim yaklaşımımda fotoğraf makinesi, bir not defteri, 'an' ı saptamada bir sezgi aracıdır. 'an'ı yakalamadaki ustalık,bence vizörden görülen görüntüleri çok kısa bir zamanda görsel bir biçimde düzenleyebilme ve anlık kararlar alabilme yeteneğidir. Bu eylem; akıl disiplinini, duyarlılığı,yerleşik bir geometri anlayışını,her şeyden önce bir konsantrasyonu gerektirir. Kişi,bu yöntemle çok sade bir anlatım biçimine ulaşabilir. (Henri Cartier-Bresson)

*Fotoğrafçılar ekipman konusunda alıngan olduklarından boyunlarına ve omuzlarına makinalar takarak caka satarlar ama çantalarının ağırlığı yüzünden yengeç gibi yürümek zorunda kalırlar. Ama fotoğrafçılık bundan ibaret değil..(Don McCullin)

Editör:Zehra Karaaslan






 


 






25 Nisan 2013 Perşembe

ÜNLÜ FOTOĞRAFÇILARDAN DERSLER: MATTHEW JORDAN SMITH


Matthew Jordan Smith ünlü bir moda fotoğrafçısı. Brooklyn doğumlu,Atlanta'da GA Sanat Enstitüsüne katıldı. Mezun olup New York' a döndüğünde tam zamanlı olarak fotoğrafçılık yapmaya başladı. Tyra Banks, Vanessa Williams, Queen Latifah, Britney Spears, Halle Berry,Oprah gibi birçok ünlünün fotoğrafını çekti. Müşterileri arasında Pantene, Loreal, Ebony, Essence var.
2001'de ilk kitabı 'Sepia Dreams- A Celebration of Black Achievement Through Words and Images' yayınlandı.
2003'de Kodak tarafından ödüllendirildi.
2006'da Amerikan Fotoğraf Dergisi'nde yayınlanan Mikrosoft'un sponsor olduğu 'Kayıp ve İstismara Uğrayan Çocuklar Ulusal Merkezi'konusunun fotoğraflarını o çekti.
Şu an Los Angelas'da yaşıyor ve çoğunlukla Amerikanın gelecek top modellerinin fotoğrafını çekiyor.
 
Web Sitesi:
 
Facebook Sayfası:
 
 
Matthew Jordan Smith'in Çektiği Fotoğraflardan Bazıları:


 
 
Başarılı fotoğrafçının bizlere tüyolar verdiği videolarından birkaçını buraya ekliyorum.
 
 Her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
 
 
 

 
 


24 Nisan 2013 Çarşamba

IŞIĞIN FOTOĞRAFA ETKİLERİ


Işığın fotoğrafa etkileri 3 başlık altında incelenir.
1. Işığın Yönü
2.Işığın Renk Sıcaklığı
3. Işığın Contrastlığı

IŞIĞIN YÖNÜ
1.CEPHE IŞIĞI : Cephe ışığında ışık kaynağı fotoğrafı çekilecek olan nesnenin tam karşısında yer alır. Bu aydınlatma biçiminde 3 boyutluluk hissi gölgelenmeler ortadan kalktığı için 2 boyuta iner. Renk en doğru şekilde fotoğrafa yansıtılır.
2.YANAL IŞIK: Işık kaynağı fotosu çekilecek olan nesneye 45 veya 90 derecelik tam yandan gelecek şekilde konumlandırılır. Bu aydınlatma biçiminde gölgelenmeler oluşacağı için 3 boyutluluk hissi artar.
3.ALTTAN AYDINLATMA: Fotoğraf için uygun olmayan aydınlatma biçimidir. Genellikle tiyatro ve sinema sahnelerinde kullanılır. Gözün alışık olmadığı bir biçim olduğundan korku etkisini güçlendirir.
4. TEPE IŞIĞI: Girintili alanlarda şiddetli koyuluklar oluşturularak görüntünün parçalanmasına neden olduğu için fotoğrafçılıkta kullanılan bir aydınlatma değildir. Fakat uzun saçlı bir modelin fotosu çekilirken saç ışığı olarak kullanılır.
5.TERS IŞIK: Ters ışığın fotoğrafa 3 ayrı etkisi vardır.
a)Işık ölçümü ışık kaynağından yapıldığında öteki nesne siyaha gömülüp siluet etkisi oluşturur.
b)Işık ölçümü ön taraftaki nesnenin ışık görmeyen kısmından yapılır ise öndeki nesne normal olarak aydınlanırken arkada ışık patlaması meydana gelir.
c)Fotoğrafı çekilecek olan nesnenin arkasında bir alan var ise ve ışık kaynağı fotoğrafı çekilecek olan konuya 45 derecelik bir açıyla bakıyor ise öndeki nesnenin etrafında ışıkla çizilmiş bir kontür meydana gelir.

IŞIĞIN RENK SICAKLIĞI
 
 Her bir aydınlatma elemanının kendine ait bir renk sıcaklığı vardır. Fotoğrafçı elde etmek istediği etkiye göre aydınlatma elemanının renk sıcaklığını beyaza tamamlar veya renk sıcaklığını bozar.
Not: Işık kaynağını yaklaştırmak gölgeleri azaltır, uzaklaştırmak gölge yaratır.

IŞIĞIN KONTRASTLIĞI
ÇIPLAK IŞIK
Işık kaynağı önüne ışığı süzecek herhangi bir meteryal yerleştirilmediği halde kontrastı yükselir. Gölgelenmelerden dolayı 3 boyutluluk etkisi artar. Gün ışığı etkisi oluşturur.
SÜZÜLMÜŞ IŞIK
Işık kaynağının önüne ışığı süzecek sık dokunmuş beyaz kumaş, buzlucam,aydınger gibi meteryaller yerleştirildiğinde ışık süzülür ve homojen bir durum sağlar. Bu aydınlatma biçimi kontrastlığı düşürür.Ton dağılımını geliştirir. Bulutlu hava etkisi oluşturarak gölgeleri ortadan kaldırır.
YANSIMIŞ IŞIK
Işık beyaz bir yüzeye çarptırılarak kırılması sağlanır. Bu kullanım şekli iç mekan çekimlerinde ve gece çekimlerinde sık kullanılır.
Not: Işık mutlaka beyaz bir yüzeye çarptırılarak yönlendirilmelidir. Çünkü ışık kaynağından beyaz olarak çıksa da çarptığı yüzeyde bir renk varsa o renk hakimiyetine girer.




19 Nisan 2013 Cuma

FOTOĞRAFTA KOMPOZİSYON VE IŞIK:DOĞAL IŞIK






DIŞ MEKANDA DOĞAL IŞIK
Fotoğrafçı olarak kullandığınız ışık fotoğrafın kalitesini etkiler. Işığın rengi, yönü,miktarı ve kalitesi çektiğiniz objenin görüntüsünü değiştirir. Stüdyo ortamında kullandığınız araçlarla bu önemli dört unsurun konrolü elinizdedir. Fakat dış mekan çekimlerinde gün ışığı ve güneş ışığı saatten saate değişir ve mevsimle,konumla,yönlerle de ilgisi vardır. Bu etkenler objenin gölgesini,tonunu ve fotoğrafın etkisini değiştirir.Güneş ışığın rengi gün içerisinde defalarca değişir.
Güneş ışığının etkisiışığın gücüne ve yönüne göre değişir. Güçlü, direk güneş ışığı 'zor'dur çünkü karanlık,iyi görünen gölgeler oluşturur. Güneş ışığının en zoru yazları öğlen saatlerindedir. Şimdi doğal ışığı geldiği yönlere göre inceleyelim.

1.ÖNDEN GELEN IŞIK
Güneşi arkanıza alın ve objeniz de sizin karşınızda olsun işte böyle güneşin fotoğrafçının arkasında olması önden gelen ışıktır(frontlighting). Işık cepheden geldiğinde objenin üzerinde gölgeler oluşmaz ve obje üzerindeki her yer eşit denebilecek şekilde aydınlanır. Gölge oluşmadığı için derinlik yoktur. Fakat bu tür ışık detay verme ve renkleri gösterme açısından çok etkilidir. Portre fotoğrafı çekmek için pek elverişli değildir.İnsan gözü 3 boyuta alışkındır fakat bu ışıkta gölgeler ortadan kalktığı için 2 boyutluluk olur.

Önden Gelen ışıkla Çekilmiş Fotoğraf Örnekleri:








 







 
2.YANDAN GELEN IŞIK (SLIDELIGHTING)Objenin sağından veya solundan gelen ışıktır. Gölgelerin oluşmasına neden olur. Gölgeler takip edilerek doğru şekilde oluşturulduğunda fotoğrafa derinlik ve dramatik bir etki ve dokulara belirginlik katar. Gölgeler nedeniyle oluşan kontrast aynı zamanda fotoğrafta hareket de sağlar ve görüntüyü sıradanlıktan kurtarır. Doku ve desen çekimlerinde bu ışık kullanılmalıdır.
Dış mekan ışığıyla ilgili deneyim kazandıkça konunuza düşen ışığın açısını değiştirmeyi deneyimleyebilirsiniz. Güneşin yön değiştirmesini bekleyin veya konunuzun yönünü değiştirerek gölgenin düştüğü yeri değiştirmiş olun. Bu aydınlatma biçiminde gölgeler oluşacağı için 3 boyutluluk hissi artar.

Yan aydınlatma özellikle siyah-beyaz fotoğrafçılık için önemlidir.Manzaralar,insanlar,binalar yan ışıkla daha iyi görünür.

Bu renkli fotoğraflar için de geçerlidir. Ön ışıkta doku eksikliğini telafi edip obje hakkında daha çok bilgi verir fakat yan ışıkta sonuç daha etkilidir.

Yan aydınlatma ile çekilen fotoğraflarda genellikle sert gölgeler ve kontrast vardır.Gölgeleri hafifletmek ve kontrastı azaltmak için, reflektör kullanabilirsiniz.

Yan Işığa Örnek Fotoğraflar

3.TERS IŞIK (BACKLIGHTING)
Güneş fotoğrafçının karşısındaysa güneşışığı direk makinaya geliyorsa bu ters(arka)ışıktır.Işık objenin arkasında kalır.Portre fotoğraflarında yan ışık veya ön ışıkta ışık göze vurup göz kırpmasına neden olabileceği için arka ışık bu durumu ortadan kaldırır. Ters ışıkta fotoğraf çekmek çok zordur; ama çok etkili fotoğraflar elde edilebilir. Önden gelen ışıkta nesnenin görmediğimiz tarafını aydınlattığı için bakış yönümüzde detaylar kaybolur; ama nesnenin dış formu belirginleşir. Konunun etrafındaki ışık huzmeleri fotoğrafı güzelleştirir. İstenirse nesne dolgu flaşı ile aydınlatılabilir. Arka ışık siluet fotoğraflarında da kullanılır. Ters ışıkta güneş ışınları direk makinanın lensine vurur. bu yüzden filtre de kullanılabilir.

Ters Işıkla Çekilmiş Fotoğraflara Örnekler:
 







4.TEPEDEN GELEN IŞIK
Dışarıda çekim yaparken güneşin en tepede olduğu (özellikle yazın), öğlen 12 ile 15 saatlerinde arasında gelen ışıktır. Çok sert gölgeler oluşturur, yer yer fazla parlamalar olabilir. Bu yönleriyle rahatsız edebilecek bir ışık olduğundan yazın bu saatler arasında çekim yapmak pek tercih edilmez.


Hazırlayan:
Zehra Karaaslan

Bu blogda yazılanların her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.