DIŞ MEKANDA DOĞAL IŞIK
Fotoğrafçı olarak kullandığınız ışık fotoğrafın kalitesini etkiler. Işığın rengi, yönü,miktarı ve kalitesi çektiğiniz objenin görüntüsünü değiştirir. Stüdyo ortamında kullandığınız araçlarla bu önemli dört unsurun konrolü elinizdedir. Fakat dış mekan çekimlerinde gün ışığı ve güneş ışığı saatten saate değişir ve mevsimle,konumla,yönlerle de ilgisi vardır. Bu etkenler objenin gölgesini,tonunu ve fotoğrafın etkisini değiştirir.Güneş ışığın rengi gün içerisinde defalarca değişir.
Güneş ışığının etkisiışığın gücüne ve yönüne göre değişir. Güçlü, direk güneş ışığı 'zor'dur çünkü karanlık,iyi görünen gölgeler oluşturur. Güneş ışığının en zoru yazları öğlen saatlerindedir. Şimdi doğal ışığı geldiği yönlere göre inceleyelim.
1.ÖNDEN GELEN IŞIK
Güneşi arkanıza alın ve objeniz de sizin karşınızda olsun işte böyle güneşin fotoğrafçının arkasında olması önden gelen ışıktır(frontlighting). Işık cepheden geldiğinde objenin üzerinde gölgeler oluşmaz ve obje üzerindeki her yer eşit denebilecek şekilde aydınlanır. Gölge oluşmadığı için derinlik yoktur. Fakat bu tür ışık detay verme ve renkleri gösterme açısından çok etkilidir. Portre fotoğrafı çekmek için pek elverişli değildir.İnsan gözü 3 boyuta alışkındır fakat bu ışıkta gölgeler ortadan kalktığı için 2 boyutluluk olur.
Önden Gelen ışıkla Çekilmiş Fotoğraf Örnekleri:
Dış mekan ışığıyla ilgili deneyim kazandıkça konunuza düşen ışığın açısını değiştirmeyi deneyimleyebilirsiniz. Güneşin yön değiştirmesini bekleyin veya konunuzun yönünü değiştirerek gölgenin düştüğü yeri değiştirmiş olun. Bu aydınlatma biçiminde gölgeler oluşacağı için 3 boyutluluk hissi artar.
Yan aydınlatma özellikle siyah-beyaz fotoğrafçılık için önemlidir.Manzaralar,insanlar,binalar yan ışıkla daha iyi görünür.
Bu renkli fotoğraflar için de geçerlidir. Ön ışıkta doku eksikliğini telafi edip obje hakkında daha çok bilgi verir fakat yan ışıkta sonuç daha etkilidir.
Yan aydınlatma ile çekilen fotoğraflarda genellikle sert gölgeler ve kontrast vardır.Gölgeleri hafifletmek ve kontrastı azaltmak için, reflektör kullanabilirsiniz.
Yan Işığa Örnek Fotoğraflar
3.TERS IŞIK (BACKLIGHTING)
Güneş fotoğrafçının karşısındaysa güneşışığı direk makinaya geliyorsa bu ters(arka)ışıktır.Işık objenin arkasında kalır.Portre fotoğraflarında yan ışık veya ön ışıkta ışık göze vurup göz kırpmasına neden olabileceği için arka ışık bu durumu ortadan kaldırır. Ters ışıkta fotoğraf çekmek çok zordur; ama çok etkili fotoğraflar elde edilebilir. Önden gelen ışıkta nesnenin görmediğimiz tarafını aydınlattığı için bakış yönümüzde detaylar kaybolur; ama nesnenin dış formu belirginleşir. Konunun etrafındaki ışık huzmeleri fotoğrafı güzelleştirir. İstenirse nesne dolgu flaşı ile aydınlatılabilir. Arka ışık siluet fotoğraflarında da kullanılır. Ters ışıkta güneş ışınları direk makinanın lensine vurur. bu yüzden filtre de kullanılabilir.
Ters Işıkla Çekilmiş Fotoğraflara Örnekler:
4.TEPEDEN GELEN IŞIK
Dışarıda çekim yaparken güneşin en tepede olduğu (özellikle yazın), öğlen 12 ile 15 saatlerinde arasında gelen ışıktır. Çok sert gölgeler oluşturur, yer yer fazla parlamalar olabilir. Bu yönleriyle rahatsız edebilecek bir ışık olduğundan yazın bu saatler arasında çekim yapmak pek tercih edilmez.
Hazırlayan:
Zehra Karaaslan
Bu blogda yazılanların her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder