24 Nisan 2013 Çarşamba

IŞIĞIN FOTOĞRAFA ETKİLERİ


Işığın fotoğrafa etkileri 3 başlık altında incelenir.
1. Işığın Yönü
2.Işığın Renk Sıcaklığı
3. Işığın Contrastlığı

IŞIĞIN YÖNÜ
1.CEPHE IŞIĞI : Cephe ışığında ışık kaynağı fotoğrafı çekilecek olan nesnenin tam karşısında yer alır. Bu aydınlatma biçiminde 3 boyutluluk hissi gölgelenmeler ortadan kalktığı için 2 boyuta iner. Renk en doğru şekilde fotoğrafa yansıtılır.
2.YANAL IŞIK: Işık kaynağı fotosu çekilecek olan nesneye 45 veya 90 derecelik tam yandan gelecek şekilde konumlandırılır. Bu aydınlatma biçiminde gölgelenmeler oluşacağı için 3 boyutluluk hissi artar.
3.ALTTAN AYDINLATMA: Fotoğraf için uygun olmayan aydınlatma biçimidir. Genellikle tiyatro ve sinema sahnelerinde kullanılır. Gözün alışık olmadığı bir biçim olduğundan korku etkisini güçlendirir.
4. TEPE IŞIĞI: Girintili alanlarda şiddetli koyuluklar oluşturularak görüntünün parçalanmasına neden olduğu için fotoğrafçılıkta kullanılan bir aydınlatma değildir. Fakat uzun saçlı bir modelin fotosu çekilirken saç ışığı olarak kullanılır.
5.TERS IŞIK: Ters ışığın fotoğrafa 3 ayrı etkisi vardır.
a)Işık ölçümü ışık kaynağından yapıldığında öteki nesne siyaha gömülüp siluet etkisi oluşturur.
b)Işık ölçümü ön taraftaki nesnenin ışık görmeyen kısmından yapılır ise öndeki nesne normal olarak aydınlanırken arkada ışık patlaması meydana gelir.
c)Fotoğrafı çekilecek olan nesnenin arkasında bir alan var ise ve ışık kaynağı fotoğrafı çekilecek olan konuya 45 derecelik bir açıyla bakıyor ise öndeki nesnenin etrafında ışıkla çizilmiş bir kontür meydana gelir.

IŞIĞIN RENK SICAKLIĞI
 
 Her bir aydınlatma elemanının kendine ait bir renk sıcaklığı vardır. Fotoğrafçı elde etmek istediği etkiye göre aydınlatma elemanının renk sıcaklığını beyaza tamamlar veya renk sıcaklığını bozar.
Not: Işık kaynağını yaklaştırmak gölgeleri azaltır, uzaklaştırmak gölge yaratır.

IŞIĞIN KONTRASTLIĞI
ÇIPLAK IŞIK
Işık kaynağı önüne ışığı süzecek herhangi bir meteryal yerleştirilmediği halde kontrastı yükselir. Gölgelenmelerden dolayı 3 boyutluluk etkisi artar. Gün ışığı etkisi oluşturur.
SÜZÜLMÜŞ IŞIK
Işık kaynağının önüne ışığı süzecek sık dokunmuş beyaz kumaş, buzlucam,aydınger gibi meteryaller yerleştirildiğinde ışık süzülür ve homojen bir durum sağlar. Bu aydınlatma biçimi kontrastlığı düşürür.Ton dağılımını geliştirir. Bulutlu hava etkisi oluşturarak gölgeleri ortadan kaldırır.
YANSIMIŞ IŞIK
Işık beyaz bir yüzeye çarptırılarak kırılması sağlanır. Bu kullanım şekli iç mekan çekimlerinde ve gece çekimlerinde sık kullanılır.
Not: Işık mutlaka beyaz bir yüzeye çarptırılarak yönlendirilmelidir. Çünkü ışık kaynağından beyaz olarak çıksa da çarptığı yüzeyde bir renk varsa o renk hakimiyetine girer.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder