Kontrastın güzel uygulandığı birbirinden güzel fotoğraflar.
http://www.buzzfeed.com/expresident/examples-of-beautiful-contrast-in-photography
30 Nisan 2013 Salı
25 Nisan 2013 Perşembe
ÜNLÜ FOTOĞRAFÇILARDAN DERSLER: MATTHEW JORDAN SMITH
Matthew Jordan Smith ünlü bir moda fotoğrafçısı. Brooklyn doğumlu,Atlanta'da GA Sanat Enstitüsüne katıldı. Mezun olup New York' a döndüğünde tam zamanlı olarak fotoğrafçılık yapmaya başladı. Tyra Banks, Vanessa Williams, Queen Latifah, Britney Spears, Halle Berry,Oprah gibi birçok ünlünün fotoğrafını çekti. Müşterileri arasında Pantene, Loreal, Ebony, Essence var.
2001'de ilk kitabı 'Sepia Dreams- A Celebration of Black Achievement Through Words and Images' yayınlandı.
2003'de Kodak tarafından ödüllendirildi.
2006'da Amerikan Fotoğraf Dergisi'nde yayınlanan Mikrosoft'un sponsor olduğu 'Kayıp ve İstismara Uğrayan Çocuklar Ulusal Merkezi'konusunun fotoğraflarını o çekti.
Şu an Los Angelas'da yaşıyor ve çoğunlukla Amerikanın gelecek top modellerinin fotoğrafını çekiyor.
Web Sitesi:
Facebook Sayfası:
Matthew Jordan Smith'in Çektiği Fotoğraflardan Bazıları:
Başarılı fotoğrafçının bizlere tüyolar verdiği videolarından birkaçını buraya ekliyorum.
Her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
24 Nisan 2013 Çarşamba
IŞIĞIN FOTOĞRAFA ETKİLERİ
Işığın fotoğrafa etkileri 3 başlık altında incelenir.
1. Işığın Yönü
2.Işığın Renk Sıcaklığı
3. Işığın Contrastlığı
IŞIĞIN YÖNÜ
1.CEPHE IŞIĞI : Cephe ışığında ışık kaynağı fotoğrafı çekilecek olan nesnenin tam karşısında yer alır. Bu aydınlatma biçiminde 3 boyutluluk hissi gölgelenmeler ortadan kalktığı için 2 boyuta iner. Renk en doğru şekilde fotoğrafa yansıtılır. 2.YANAL IŞIK: Işık kaynağı fotosu çekilecek olan nesneye 45 veya 90 derecelik tam yandan gelecek şekilde konumlandırılır. Bu aydınlatma biçiminde gölgelenmeler oluşacağı için 3 boyutluluk hissi artar.
3.ALTTAN AYDINLATMA: Fotoğraf için uygun olmayan aydınlatma biçimidir. Genellikle tiyatro ve sinema sahnelerinde kullanılır. Gözün alışık olmadığı bir biçim olduğundan korku etkisini güçlendirir.
4. TEPE IŞIĞI: Girintili alanlarda şiddetli koyuluklar oluşturularak görüntünün parçalanmasına neden olduğu için fotoğrafçılıkta kullanılan bir aydınlatma değildir. Fakat uzun saçlı bir modelin fotosu çekilirken saç ışığı olarak kullanılır.
5.TERS IŞIK: Ters ışığın fotoğrafa 3 ayrı etkisi vardır.
a)Işık ölçümü ışık kaynağından yapıldığında öteki nesne siyaha gömülüp siluet etkisi oluşturur.
b)Işık ölçümü ön taraftaki nesnenin ışık görmeyen kısmından yapılır ise öndeki nesne normal olarak aydınlanırken arkada ışık patlaması meydana gelir.
c)Fotoğrafı çekilecek olan nesnenin arkasında bir alan var ise ve ışık kaynağı fotoğrafı çekilecek olan konuya 45 derecelik bir açıyla bakıyor ise öndeki nesnenin etrafında ışıkla çizilmiş bir kontür meydana gelir.
IŞIĞIN RENK SICAKLIĞI
Not: Işık kaynağını yaklaştırmak gölgeleri azaltır, uzaklaştırmak gölge yaratır.
IŞIĞIN KONTRASTLIĞI
ÇIPLAK IŞIKIşık kaynağı önüne ışığı süzecek herhangi bir meteryal yerleştirilmediği halde kontrastı yükselir. Gölgelenmelerden dolayı 3 boyutluluk etkisi artar. Gün ışığı etkisi oluşturur.
SÜZÜLMÜŞ IŞIK
Işık kaynağının önüne ışığı süzecek sık dokunmuş beyaz kumaş, buzlucam,aydınger gibi meteryaller yerleştirildiğinde ışık süzülür ve homojen bir durum sağlar. Bu aydınlatma biçimi kontrastlığı düşürür.Ton dağılımını geliştirir. Bulutlu hava etkisi oluşturarak gölgeleri ortadan kaldırır.
YANSIMIŞ IŞIK
Işık beyaz bir yüzeye çarptırılarak kırılması sağlanır. Bu kullanım şekli iç mekan çekimlerinde ve gece çekimlerinde sık kullanılır.
Not: Işık mutlaka beyaz bir yüzeye çarptırılarak yönlendirilmelidir. Çünkü ışık kaynağından beyaz olarak çıksa da çarptığı yüzeyde bir renk varsa o renk hakimiyetine girer.
19 Nisan 2013 Cuma
FOTOĞRAFTA KOMPOZİSYON VE IŞIK:DOĞAL IŞIK
DIŞ MEKANDA DOĞAL IŞIK
Fotoğrafçı olarak kullandığınız ışık fotoğrafın kalitesini etkiler. Işığın rengi, yönü,miktarı ve kalitesi çektiğiniz objenin görüntüsünü değiştirir. Stüdyo ortamında kullandığınız araçlarla bu önemli dört unsurun konrolü elinizdedir. Fakat dış mekan çekimlerinde gün ışığı ve güneş ışığı saatten saate değişir ve mevsimle,konumla,yönlerle de ilgisi vardır. Bu etkenler objenin gölgesini,tonunu ve fotoğrafın etkisini değiştirir.Güneş ışığın rengi gün içerisinde defalarca değişir.
Güneş ışığının etkisiışığın gücüne ve yönüne göre değişir. Güçlü, direk güneş ışığı 'zor'dur çünkü karanlık,iyi görünen gölgeler oluşturur. Güneş ışığının en zoru yazları öğlen saatlerindedir. Şimdi doğal ışığı geldiği yönlere göre inceleyelim.
1.ÖNDEN GELEN IŞIK
Güneşi arkanıza alın ve objeniz de sizin karşınızda olsun işte böyle güneşin fotoğrafçının arkasında olması önden gelen ışıktır(frontlighting). Işık cepheden geldiğinde objenin üzerinde gölgeler oluşmaz ve obje üzerindeki her yer eşit denebilecek şekilde aydınlanır. Gölge oluşmadığı için derinlik yoktur. Fakat bu tür ışık detay verme ve renkleri gösterme açısından çok etkilidir. Portre fotoğrafı çekmek için pek elverişli değildir.İnsan gözü 3 boyuta alışkındır fakat bu ışıkta gölgeler ortadan kalktığı için 2 boyutluluk olur.
Önden Gelen ışıkla Çekilmiş Fotoğraf Örnekleri:
Dış mekan ışığıyla ilgili deneyim kazandıkça konunuza düşen ışığın açısını değiştirmeyi deneyimleyebilirsiniz. Güneşin yön değiştirmesini bekleyin veya konunuzun yönünü değiştirerek gölgenin düştüğü yeri değiştirmiş olun. Bu aydınlatma biçiminde gölgeler oluşacağı için 3 boyutluluk hissi artar.
Yan aydınlatma özellikle siyah-beyaz fotoğrafçılık için önemlidir.Manzaralar,insanlar,binalar yan ışıkla daha iyi görünür.
Bu renkli fotoğraflar için de geçerlidir. Ön ışıkta doku eksikliğini telafi edip obje hakkında daha çok bilgi verir fakat yan ışıkta sonuç daha etkilidir.
Yan aydınlatma ile çekilen fotoğraflarda genellikle sert gölgeler ve kontrast vardır.Gölgeleri hafifletmek ve kontrastı azaltmak için, reflektör kullanabilirsiniz.
Yan Işığa Örnek Fotoğraflar
3.TERS IŞIK (BACKLIGHTING)
Güneş fotoğrafçının karşısındaysa güneşışığı direk makinaya geliyorsa bu ters(arka)ışıktır.Işık objenin arkasında kalır.Portre fotoğraflarında yan ışık veya ön ışıkta ışık göze vurup göz kırpmasına neden olabileceği için arka ışık bu durumu ortadan kaldırır. Ters ışıkta fotoğraf çekmek çok zordur; ama çok etkili fotoğraflar elde edilebilir. Önden gelen ışıkta nesnenin görmediğimiz tarafını aydınlattığı için bakış yönümüzde detaylar kaybolur; ama nesnenin dış formu belirginleşir. Konunun etrafındaki ışık huzmeleri fotoğrafı güzelleştirir. İstenirse nesne dolgu flaşı ile aydınlatılabilir. Arka ışık siluet fotoğraflarında da kullanılır. Ters ışıkta güneş ışınları direk makinanın lensine vurur. bu yüzden filtre de kullanılabilir.
Ters Işıkla Çekilmiş Fotoğraflara Örnekler:
4.TEPEDEN GELEN IŞIK
Dışarıda çekim yaparken güneşin en tepede olduğu (özellikle yazın), öğlen 12 ile 15 saatlerinde arasında gelen ışıktır. Çok sert gölgeler oluşturur, yer yer fazla parlamalar olabilir. Bu yönleriyle rahatsız edebilecek bir ışık olduğundan yazın bu saatler arasında çekim yapmak pek tercih edilmez.
Hazırlayan:
Zehra Karaaslan
Bu blogda yazılanların her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
FOTOĞRAFTA DOĞAL IŞIĞI KULLANMAK İÇİN 10 İPUCU
Fotoğraftaki en önemli unsur ışıktır. Doğal ışıkta iyi
fotoğraf çekmek için bazı ipuçları;2.Gündüz saatlerinde fotoğraf çekmek zorundaysanız gölgeyi faydanıza kullanabilirsiniz. Açık gölgede çekmek sert olmayan gölgeler oluşturmanıza yardımcı olabilir.
3.Yüzdeki gölgeleri izleyin. Burun altında,gözde ve göz altındaki gölgeler fotoğrafta iyi değildir.Bunu engellemek için elinizdeki tüm araçları kullanın. Doğal ışık fotoğrafçısıysanız muhtemelen flaş kullanmak istemeyeceksiniz fakat bir reflektör kullanabilirsiniz veya modelinizin yönünü en iyi ışığı veren tarafa çevirebilirsiniz.
4.Işığı gözlemleyerek zaman geçirin.Fotoğraftaki en önemli unsur ışıktır ve ışığı öğrenmenin en iyi yolu onu gözlemlemektir. Farklı saatlerde dışarı çıkın ve ışığın insanlar ve nesneler üzerine düşüşünü gözlemleyin. Bir film izlerken veya başarılı fotoğraflara bakarken ışığı nasıl kullandıklarını tahmin etmeye çalışın.
5. Catchlights alın. Gözleri daha iyi yansıtıyor ve bir modelin gözleri net ve canlı çıkarsa bu tüm fotoğrafı etkiler.
6.Poz konusunda esnek olun. Modelinizin yönünü farklı taraflara değiştirin.
7.Bulutlu havalarda yeni plan yapmayın. bulutlar doğal dağınık bir ışık oluşturur ve bu da güzel fotoğrafların çıkmasına yol açabilir.
8.Doğal reflektörlerin farkına varın. Büyük beyaz bir bina reflektör görevi görebilir ve çevresine beyaz ışığı yansıtabilir. Bu demektir ki ayrıca diğer renklerdeki binalar da fotoğrafınıza renk katacak.
9.İlk önce modelin yüzüne odaklanın. Eğer sert gölgeler oluşuyorsa veya modeliniz gözünü kısıyorsa ona göre birşeyleri değiştirmeniz gerektiğini anlarsınız.
10.Fotoğraf stille de ilgili birşeydir. Fotoğraf stilinizi değiştirin bazen siyah beyaz resim stilinde çekmek o fotoğrafa çok şey katabilir.
Zehra Karaaslan
Bu blogda yazılanların her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Fotoğrafta Işık-Photography Lighting Lesson - Remember the EGG
Fotoğrafçılıkta yabancılar Türklerden daha ilerdeler. Ve onlardan fotoğrafçılıkla ilgili kaynak bulmak daha kolay. Işıkla ilgili harika bir video buldum. Fotoğrafçının kariyerinde büyük bir aşama olan yumurtayla ışığı öğrenmesini anlatıyor videoda ben de zamanım olduğunda bunu uygulayacağım..Daha fazla bilgi için web sitesini benim gibi ziyaret edebilirsiniz.
Remember the Egg! Before you can learn 'how" to light, you must learn how to 'SEE" light. Joe Edelman walks you through a defining moment in his career and how a simple egg, changed the way he approached lighting and photography forever.
Be sure to check out my blog for more lighting tutorials and behind the scenes videos: http://www.joeedelman.com/blog/
18 Nisan 2013 Perşembe
YEMEK FOTOĞRAFÇILIĞI İPUÇLARI
Yemek Fotoğrafçılığı
nasıl bir şeydir, nasıl başlanır diyorsanız çeşitli yabancı kaynaklardan topladığım bilgiler doğrultusunda yemek fotoğrafçılığının püf noktalarını paylaşayım.
Güzel Yemek Fotoğrafları İçin
İpuçları:
1. Işık
Fotoğrafçılığın genelinde olduğu gibi, ışık yemek
fotoğrafçılığında da en önemli etmenimiz. Bu yüzden iyi kullanmaya ve öznenin
iyi aydınlatıldığından emin olun.
Yemek fotoğrafı çekmek için en uygun
yerlerden biri pencere kenarında bir masa, tezgah v.b. olabilir. Böylelikle
pencereden gelen doğal ışıktan sonuna kadar yararlanmış olursunuz. Bu da
yemeğin çok daha doğal görünmesine yardımcı olur. Ayrıca reflektör veya
duvardan yansıtarak kullandığınız bir flaşla (Bounce Flash) da gölgeleri
yumuşatabilirsiniz.
2.Aksesuarlar
Sadece tabaktaki yiyeceğin ve ışığın güzel
düzenlenmesi tek başına başarılı bir yemek fotoğrafı ortaya çıkarmaz.
Yiyeceği koyduğunuz tabak, masadaki çatal kaşık, bardak veya masanın deseni de
fotoğrafta çok büyük öneme sahiptir. Fotoğrafa bir bıçak, çatal veya bardak
koymak çok güzel sonuçlar doğurabilir. Ama kalabalık bir masa da işinizi
görmeyecektir. Yemek fotoğrafı çekerken öznemiz yemek olduğundan fotoğrafı boğmamaya
özen gösterin.
3.Hız
Fotoğrafı bir an önce
çekmeniz yemek fotoğrafçılığı
için çok önemli. Çünkü yemekler o ilk anki taze ve derli toplu görünüşlerini
uzun süre tutamazlar. Eriyebilir, çökebilir veya rengini kaybedebilir. Bu
yüzden yemek gelmeden önce kafanızda nasıl çekeceğinizi kurun. Birkaç boş tabak
deneme çekimiyle ışığı önceden ayarlayın. Bu size hız katacaktır.
4. Düzenleme
Fotoğrafı nasıl çektiğiniz kadar yemeğin tabaktaki
duruşu, masadaki yardımcı elementlerle olan uyumu da aynı derecede önemlidir.
Yemeğin şeklini dengelemeye dikkat edin. Kadrajda şekil bakımından nasıl
duracağına bakın. Kompozisyon
kurallarını bilmenizin çok yardımı dokunabilir. “Yemek Stilistliği”
profesyonel bir meslek dalı olduğundan bu konuda yemek kitaplarından biraz
örnek almak yardımcı olabilir.
5.Alçaktan
Çekin
Çoğu yeni yemek fotoğrafçısının
yaptığı bir hata, tabaktaki yemeği ayakta durarak çekmeye çalışmasıdır. Asla
tabağı yukarıdan çekmeyin, derinlik hissi ve yemeğin dokusu kaybolur. Daha
alçaktan, yemeğe 15-30 derece arası bir açıyla bakarken fotoğrafı çekin.
6. Makro
Yemeğin sadece bir bölümünü
netlemek, içindeki farklı malzemelere dikkat çekmek için uygun bir yöntem
olabilir. Ayrıca dokuyu da çok iyi yansıtır kullanmaya çalışın.
7.Buhar
Buharı tüten bir yemekten daha etkileyici bir görüntü
olabilir mi? Fotoğrafa bakınca karnınız acıkıyorsa, yemek fotoğrafı
işini yapmış demektir. Profesyoneller dumanı tüten bir yemek için çok değişik
yöntemler kullanıyorlar. Bu yüzden bu şart olmamakla beraber kullanılsa güzel
olabilecek bir etken.
PORTRE FOTOĞRAF ÇEKME İPUÇLARI
Fotoğrafta eskiden
en başarılı olduğum portre fotoğraf çekme ipuçlarını derledim. Profesyonel dslr
makinada henüz bu başarıyı yakalamamış olsam da eski filmli makinamla ve
digital makinamla aşağıdakileri uyguluyordum ve sonuçtan kesinlikle herkes
memnun kalıyordu.
Portre Fotoğraf bir yüz ve omuzlardan çok bir insanın
kişiliğini yansıtmaktır. Doğal görünen ve modelin kişiliğinin izleyiciye
taşınabildiği bir portre fotoğraf çekmek sabır ve çok çalışma gerektiren bir
iştir.
1.Kişiliği Yakalayın
Profesyonel derecede teknik
bilgilere ihtiyacınız pek olmayacaktır. Bu yüzden modele odaklanın. Nasıl biri
olduğunu, kendini en iyi nasıl ifade ettiğini düşünün. Neşeli bir yapısı varsa
gülerken çekin mesela.
Portre fotoğraf çekerken modelin
poz vermediği, doğal davrandığı bir anı yakalarsanız çok güzel sonuçlar elde
edebilisiniz. Birçok insan için kamera önünde durmak başlı başına bir gerginlik
sebebi. Bir de poz vermeye çalıştığınızda işler tümüyle sarpa sarabiliyor.
Konuşun ve modelinizi rahatlatın, muhabbet edin ki rahat hissetsin. Kameranın
orada olduğunu unutturabilirseniz mükemmel fotoğraflar sizi bekleyecektir.
2. Konunuza Uyan Bir
Mekan Seçin
Düz bir arka plan olan stüdyo
sistemi portre fotoğraf için en elverişli düzenektir. Modeli arka plandan
ayırmak ve istenmeyen objelerden kurtulmak için çok uygundur. Çoğumuzun ufak
bir ev stüdyosu dahi olmadığından bu seçeneği geçelim.
Modelinizin hobilerini, ilgilerini en sevdiği yerleri
öğrenip o mekanlarda çekim yapmak etkili olabilir.
Fotoğrafı nerede çekerseniz çekin
asıl olayın mekan olmadığını unutmayın. Fotoğrafta dikkat dağıtabilecek her
şeyi kadrajdan çıkarın. Hatta düşük diyaframlı bir lens edinebilirseniz arka
planı odak dışında bırakarak modeli ön plana çıkarabilirsiniz.
Not: En yaygın portre fotoğraf lensi 50mm f1.8
olanlardır. Fiyatları düşüktür ve istenilen diyaframı size verebilir.
3. Uzaktan Çekin
Bir insanı çok yakından fotoğraflarsanız, koca burunlu
yuvarlak suratlı komik bir modeliniz olduğu zannedilebilir . Gidebildiğiniz
kadar geri gidin ve modelinizi uzaktan çekin. Bu hem mümkün olduğunca doğru ve
orantılı bir fotoğraf verecektir. Şeklin dışında, uzaktan çektiğinizde alan
derinliği de artacak ve modeliniz arka plandan ayrı bir şekilde fotoğrafta yer
alacaktır.
Çoğu moda
fotoğrafçısı, tele lens kullanır ki uzaktan çekebilsin ve
düzgün görüntüler alabilsin.
4. Işık
Portre fotoğraf
çekerken konu ışığa geldiğinde, asla kameranın üzerindeki flaşa güvenmeyin.
Hatta onu asla kullanmayın diyebilirim. Çünkü modeli karşıdan aydınlatmak
yüzdeki tüm gölgeleri, yüz hatlarını, ifadeyi dümdüz yapar. Bunun dışında
arkaya düşen saçma sapan gölgeler oldukça dikkat dağıtıcıdır.
Eğer stüdyo imkanınız varsa
modeli harici flaşlarla-paraflaşlarla ve yansıtıcılarla farklı yönlerden
aydınlatın. Yüzün bir yanını diğer yanına göre birazcık daha aydınlık yapın.
Böylece hafif ve yumuşak gölgeler oluşturarak ifadeye derinlik katabilirsiniz.
Stüdyo kullanma imkanınız yoksa da doğal ışıktan
sonuna kadar yararlanın. Sert güneş altında fotoğraf çekecekseniz
yansıtıcılarla gölge kısımları aydınlatmaya çalışın. Keskin gölgeler istenmeyen
etkiler yaratabilir.DOĞAL IŞIK
Doğal ışık, dünya çapındaki
fotoğrafçılar için elde edilebilecek en ucuz ve en mükemmel araçtır. Hayranı olduğunuz fotoğrafları
düşünün, ödül alan fotoğrafları. Örneğin National Geopraphic Traveler Fotoğraf
Yarışması 2012 kazananı olan fotoğrafa bir bakalım. Çadırın üstünden süzülen
doğal ışıktan başka bir ekipman, ışık kaynağı kullanmadan dünyanın en prestijli
fotoğraf yarışmalarından birini kazanmak. Bu doğal ışığın gücünü ve etkisini
anlayabilmek için yalnızca bir örnek.
Eğer doğal ışığı kullanmayı, doğal ışığın nasıl davrandığını
öğrenirseniz onunla nasıl çalışabileceğinizi de anlamış olursunuz. Böylece
çılgın fotoğraf ekipmanlarına, çılgın paralar harcamadan da şahane fotoğraflar
çekebilirsiniz.
Doğal Işıkta Güzel Fotoğraf Çekebilmek İçin İpuçları:
1. Doğal Işığın Değişimini Gözleyin
Gün içinde güneşin açısı, gücü hem
astronomik olaylardan hem de hava koşullarından dolayı sürekli değişiklik
gösterir. Bu da doğal ışığın renk ısısını, şiddetini, keskinliğini değiştirir
yani yapay ışık kaynağı kullanırken sizin kontrolünüzde olan tüm özelliklerin
doğal ışıktaki karşılığı anlamına gelir.
2. Doğal Işığa “İyi” ya da “Kötü” Diye
Bakmayın
Doğal ışık elinizdeki bir ışık kaynağı,
bir araç. Aracı doğru yerde doğru şekilde kullandığınızda fotoğrafınız
istediğiniz mesajı iletebilir.
3. Gün İçinde Işığı İzleyin
Gün içinde elinizde fotoğraf makineniz
olmasa dahi ışığın gittiğiniz her yerdeki hareketini inceleyin. Eşyalarla,
odanın duvarlarıyla, havadaki toz parçacıklarıyla, suyla nasıl etkileştiğini,
hangi saatte nasıl gölgeler oluşturduğunu inceleyin. Özellikle beğendiğiniz
fotoğrafçıların ışığı nasıl kullandığına odaklanın. Amaç kendinizi ve gözünüzü
ışığı nasıl kullanabileceğiniz konusunda eğitmek
4. Fotoğrafı Çektikten Sonra Düşünün
Fotoğrafçılıkta deneyim ve deneme yanılma
ile öğrenme yolu, en sağlam yollardan birisidir. Bu yüzden yeni girdiğiniz ve
fotoğraf çekeceğiniz bir ortamda vizörden bakmadan, fotoğraf çekmeden hangi
açıyı kullanacağınıza karar vermeyin. Merak uyandırıcı, hoşunuza giden bir
durum olursa mutlaka fotoğraflayın.
5. Bilgisayarda Rötuş Seçeneğini
Aklınızdan Çıkarmayın
Elinizdeki fotoğraf makinesi ne kadar
güzel olursa olsun tüm tonal aralığı bir anda kaydetmeniz çoğu zaman oldukça
zordur. Bu yüzden bazı durumlarda bilgisayarda işlem yapma seçeneğinizi
kullanabileceğinizi unutmayın. Size göre fotoğraftaki en önemli objeyi ya da
objeleri doğru pozlayarak geri kalanını bilgisayarda halletmeyi
düşünebilirsiniz. Ya da tüm sahneyi birazcık az pozlayıp bilgisayarda tonlamayı
ve pozlama miktarını arttırabilmeniz olası.
ALINTIDIR
NATIONAL GEOGRAPHIC FOTOĞRAF YARIŞMASI 2012 KAZANAN FOTOĞRAF
Bu fotoğraf National Geographic Traveler
Fotoğraf Yarışması 2012 birincisi. Brooklyn’li fotoğrafçı Cedric Houin tarafından
”Butterfly” adı verilen fotoğrafta Kırgız anne ve kız çadırlarında dikiş
makinesini kullanırken görüntülenmiş. Fotoğrafçı eseri hakkında şöyle söylüyor:
“Bu
fotoğraf Kırgız topraklarındaki Wakhan Koridoru’nda çekildi. Aile çadırının
içindeki bu anın samimiyeti, göçebe halkların yaşadığı sert çevre koşullarına
bir tezat oluşturuyor. Sağda konsolun üzerinde bir televizyon var. En yakın
köyden yürüyerek haftalar boyu uzakta yaşamayı tercih eden göçebe aileler için
lüks sayılabilecek bir eşya gibi geliyor ilk bakışta. Fakat Afganistan’ın en
uzak köşelerinde, 4300 metre rakımda yaşamalarına rağmen güneş panelleri, uydu
alıcıları ve cep telefonları var. Geçmişte atalarımızın yaşam tarzına modern
dokunuşları eklemişler.”
2012 National Geographic
Traveler Fotoğraf Yarışması 2012 jürileri arasında yer alan fotoğrafçı
Alexandra Avakian’ın fotoğraf hakkındaki görüşleri de şöyle:
“Fotoğraftaki
ışık ve kırmızı renk ağırlıklı doku bir resmi andırıyor. Fotoğraftaki içerik
ise oldukça vurucu çünkü hem göçebe halkların geleneksel yaşam tarzını hem de
kullandıkları modern ayrıntıları görüntülenmiş. İzleyiciler baktıklarında klişe
fotoğraflardan uzak bir görüntüyle tatmin oluyorlar. Üçgen şekiller fotoğrafa
dinamizm kazandırırlar. Bu fotoğrafta asıl öznenin dizinde, bileğinde ve beyaz
eşarpta görebildiğimiz üçgenler fotoğrafı oldukça etkilemiş.”
2012 yılında National Geographic fotoğraf yarışmasına
12000 fotoğraf ile 152 ülkeden 6615 fotoğrafçı katıldı. Fotoğrafçı Houin bu
birincilikle Galapagos Adalarında 10 günlük bir fotoğraf sergisi açma ve bir
yıllık Nat Geo Traveler dergisi aboneliği kazandı. Ödülün yaklaşık değeri
11000$ olarak belirtiliyor.NATIONAL GEOPRAPHIC 2012 FOTOĞRAF YARIŞMASI TÜRKİYE FİNALİ SONUÇLARI
National Geopraphic Society'nin 2012'de yedincisini düzenlediği Uluslararası Fotoğraf Yarışması Türkiye finalinin kazananlarından birkaçı;
İnsan kategorisinde birinci olan bu fotoğrafı Hakan Aydın Bursa'da çekmiş.Şerif (solda) ve Hasip (sağda) Terik kardeşler, ömürlerini düğünlerde müzik çalmaya adamış bir aileden geliyor; yaptıkları meslek baba yadigârı. Şimdilerde kılıflarında özenle sakladıkları enstrümanlarını yalnız özel misafirleri için ortaya çıkarıyorlar.
KAYNAK: NATIONAL GEOPRAPHIC
İnsan kategorisinde birinci olan bu fotoğrafı Hakan Aydın Bursa'da çekmiş.Şerif (solda) ve Hasip (sağda) Terik kardeşler, ömürlerini düğünlerde müzik çalmaya adamış bir aileden geliyor; yaptıkları meslek baba yadigârı. Şimdilerde kılıflarında özenle sakladıkları enstrümanlarını yalnız özel misafirleri için ortaya çıkarıyorlar.
İNSAN KATEGORİSİ İKİNCİSİ
FOTOĞRAFÇI: MURAT ASLANKARA
YER: İSTANBUL
İNSAN KATEGORİSİ ÜÇÜNCÜSÜ
FOTOĞRAFÇI: ALPER DUTKİN
YER:ÇANAKKALE
ŞEHİR KATEGORİSİ BİRİNCİSİ
FOTOĞRAFÇI: GONCA ÇAVDAR
YER: İSTANBUL TAKSİM
ŞEHİR KATEGORİSİ İKİNCİSİ
ALİCAN YILDIZ
BURSA
KAYNAK: NATIONAL GEOPRAPHIC
2012 National Geographic Fotoğraf Yarışması Sonuçları[National Geographic 2012 Photo Contest Winners]
“National Geographic Fotoğraf Yarışması 2012″ de 150′ den fazla ülkeden 22000'in üzerinde katılım oldu.
Kazananın 10.000$ büyük ödül aldığı National Geographic tarafından seçilen bu 2012 yılının en güzel fotoğraflarını aşağıda görebilirsiniz.
NATURE KATEGORİSİ KAZANANLARI
BİRİNCİ
SENSE OF PLACE kategorisiyle birinci olan BUTTERFLY isimli bu fotoğrafı Cedric Houin Afganistan' da çekmiş. Brooklyn’li fotoğrafçı Cédric Houin tarafından ”Butterfly” adı verilen fotoğrafta Kırgız anne ve kızını çadırlarında dikiş makinesini kullanırken görüntülenmiş.
This image was shot in the Kyrgyz lands of the Wakhan Corridor. The intimacy of this everyday life moment, shot inside of a family yurt, is in total contrast with the harsh environment these nomadic tribes live in. On the right we notice a television and a sound console. These tribes live weeks away from any village by foot. In spite of being located at an altitude of 4,300 meters in one of the most remote areas of Afghanistan they are equipped with solar panels, satellite dishes and cellphones. Ancestral ways of living, with touches of modernity.
National Geographic contributing photographer Alexandra Avakian, one of this year's judges, shares her thoughts on the first place winner:
The light and texture captured in this portrait are painterly, and the predominance of red is rich. The content of the photo is striking because the photographer captured both the nomads’ traditional way of life and some of their modern accouterments—the viewer gets the visual satisfaction of something that goes against cliché. Triangle shapes tend to add dynamism to photos. In this picture they appear in several places, including the main subject’s knee, elbow, and white scarf.
I’ve slept in the guest yurt of Kyrgyz nomads in remote mountains while on assignment for Elle magazine; the location is hard to reach and off the beaten path for most travelers, and therefore of educational as well as aesthetic value.
OUTDOOR SCENES kategorisiyle ikinci olan BALLOON isimli bu fotoğrafı VO ANH KİET Vietnam' da çekmiş.
ÜÇÜNCÜ
TRAVEL PORTRAITS kategorisiyle üçüncü olan DEVOTEES isimli bu fotoğrafı Andrea Guarneri İtalya'da çekmiş.
During the Easter holy celebration called “Misteri” in Trapani, the devotees carry the scenes of Christ’s passion on their shoulders all night long. When the day comes they take a break.
National Geographic contributing photographer Alexandra Avakian, one of this year's judges, shares her thoughts on the third place winner:
The light on the icon of Jesus is as critical to the success of this picture as the varied expressions on the men’s faces after an exhausting night carrying statues depicting the Passion of Christ. Recognizing when and how to balance different kinds of light in the same photo is something that can make the difference between a muddy and uninteresting picture and one that’s good, aesthetic, and full of content. This picture was taken at the port in the tuna-fishing town of Trapani, Sicily—a land known for its religious processions. The photographer was working at dawn to take this shot, often a necessity in any coverage of a place and/or event.
ÖDÜL KAZANAN DİĞER FOTOĞRAFLARDAN BAZILARI
Kazananın 10.000$ büyük ödül aldığı National Geographic tarafından seçilen bu 2012 yılının en güzel fotoğraflarını aşağıda görebilirsiniz.
NATURE KATEGORİSİ KAZANANLARI
BİRİNCİ
SENSE OF PLACE kategorisiyle birinci olan BUTTERFLY isimli bu fotoğrafı Cedric Houin Afganistan' da çekmiş. Brooklyn’li fotoğrafçı Cédric Houin tarafından ”Butterfly” adı verilen fotoğrafta Kırgız anne ve kızını çadırlarında dikiş makinesini kullanırken görüntülenmiş.
National Geographic contributing photographer Alexandra Avakian, one of this year's judges, shares her thoughts on the first place winner:
The light and texture captured in this portrait are painterly, and the predominance of red is rich. The content of the photo is striking because the photographer captured both the nomads’ traditional way of life and some of their modern accouterments—the viewer gets the visual satisfaction of something that goes against cliché. Triangle shapes tend to add dynamism to photos. In this picture they appear in several places, including the main subject’s knee, elbow, and white scarf.
I’ve slept in the guest yurt of Kyrgyz nomads in remote mountains while on assignment for Elle magazine; the location is hard to reach and off the beaten path for most travelers, and therefore of educational as well as aesthetic value.
İKİNCİ
ÜÇÜNCÜ
TRAVEL PORTRAITS kategorisiyle üçüncü olan DEVOTEES isimli bu fotoğrafı Andrea Guarneri İtalya'da çekmiş.
During the Easter holy celebration called “Misteri” in Trapani, the devotees carry the scenes of Christ’s passion on their shoulders all night long. When the day comes they take a break.
National Geographic contributing photographer Alexandra Avakian, one of this year's judges, shares her thoughts on the third place winner:
The light on the icon of Jesus is as critical to the success of this picture as the varied expressions on the men’s faces after an exhausting night carrying statues depicting the Passion of Christ. Recognizing when and how to balance different kinds of light in the same photo is something that can make the difference between a muddy and uninteresting picture and one that’s good, aesthetic, and full of content. This picture was taken at the port in the tuna-fishing town of Trapani, Sicily—a land known for its religious processions. The photographer was working at dawn to take this shot, often a necessity in any coverage of a place and/or event.
ÖDÜL KAZANAN DİĞER FOTOĞRAFLARDAN BAZILARI
LOOKING INTO ANOTHER WORLD
PHOTOGRAPHER: FRED AN
LOCATION: PORTLAND
LOST IN TIME,AN ANCIENT FOREST
PHOTOGRAPHER: KEN THORNE
LOCATION: MADAGASCAR
UNDERWATER SURF
PHOTOGRAPHER: LUCIA GRIGGI
LOCATION: PASIFIC OCEAN
BAGAN BLISS
PHOTOGRAPHER: PTER DE MARCO
LOCATION: BAGAN MYANMAR
OLD MEN WITH DJELLABA
PHOTOGRAPHER: SAUKHIANG CHAU
LOCATION:MOROCCO
THE VILLAGE OF GASADALUR
PHOTOGRAPHER: KEN BOWER
LOCATION: FAROE ISLANDS
SWIMMING IN THE RAIN
CAMILA MASSU
CHILE
KAYNAK: NATIONAL GEOGRAPHIC TRAVEL
12 Nisan 2013 Cuma
PHOTODIGITAL 11-14 Nisan 2013/April 2013
ULUSLARARASI FOTOĞRAF, DİJİTAL GÖRÜNTÜLEME, ALBÜM, REKLAM, BASKI VE TEKNOLOJİLERİ,EKİPMANLARI FUARIYer: İstanbul Fuar Merkezi CNR EXPO/Yeşilköy İstanbul/Salon 1
5th INTERNATIONAL TRADE FAIR FOR PHOTOGRAPHY, DIGITAL IMAGING, ALBUMS, ADVERTISING, PRINTING AND TECNOLOGIES, EQUIPMENTS
Place: Istanbul Fair Center CNR EXPO/Istanbul Turkey/Hall 1
Türkiye’nin en kapsamlı fotoğrafçılık fuarı bu
yıl 11 - 14 Nisan 2013 tarihlerinde bir kez daha sektörün tüm bileşenlerini ve
uzmanlarını bir araya getirecek. 2 yılda bir düzenlenen Photo & Digital
fuarı, her yıl gittikçe daha verimli hale gelen çizgisini 2013'te de sürdürecek.
Sektörün önde gelen markalarının ve
tedarikçilerinin en son ürünleri ve teknolojileri sergileyecekleri fuar,
amatörden profesyonele fotoğrafçılık, dijital görüntüleme ve baskı sistemleriyle
ilgilenen herkesi buluşturacak. Hedef kitlenize ulaşmak ve yeni bağlantılar
edinmek için bu eşsiz imkandan siz de yararlanın!
Ben bugün fuara gideceğim ve izlenimlerimi buraya ekleyeceğim.
Gitmek isteyenler için biraz daha detaylı bilgi vereyim.
Nasıl gidilir?
Araba ile:
Sahilyolundan, E-5 veya TEM’I kullanarak yaklaşık 20 dakikada fuar alanına ulaşılabilir. Tüm yönlerden Yeşilköy ve Atatürk Havalimanı tabelaları takip edilerek havalimanı kavşağına ulaşılır. Havalimanı ana girişinin tam karşısındaki yol sizi İstanbul Fuar Merkezi’nin salonlarına götürür. Fuar merkezinde ücretsiz otopark mevcuttur.
Metro ile:
Aksaray – Havalimanı metrosundan “İstanbul Fuar Merkezi” durağında inilir. Metro çıkışında salonlara giden yönlendirmeler takip edilerek fuara ulaşılabilir.
Havaalanından:
Araç kullanmak isterseniz taksi ile 2 dakika içinde fuar alanında olabilirsiniz
FUAR RESMİ WEB SİTESİ
http://www.photo-digital.com.tr/index.html
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)