Yemek Fotoğrafçılığı
nasıl bir şeydir, nasıl başlanır diyorsanız çeşitli yabancı kaynaklardan topladığım bilgiler doğrultusunda yemek fotoğrafçılığının püf noktalarını paylaşayım.
Güzel Yemek Fotoğrafları İçin
İpuçları:
1. Işık
Fotoğrafçılığın genelinde olduğu gibi, ışık yemek
fotoğrafçılığında da en önemli etmenimiz. Bu yüzden iyi kullanmaya ve öznenin
iyi aydınlatıldığından emin olun.
Yemek fotoğrafı çekmek için en uygun
yerlerden biri pencere kenarında bir masa, tezgah v.b. olabilir. Böylelikle
pencereden gelen doğal ışıktan sonuna kadar yararlanmış olursunuz. Bu da
yemeğin çok daha doğal görünmesine yardımcı olur. Ayrıca reflektör veya
duvardan yansıtarak kullandığınız bir flaşla (Bounce Flash) da gölgeleri
yumuşatabilirsiniz.
2.Aksesuarlar
Sadece tabaktaki yiyeceğin ve ışığın güzel
düzenlenmesi tek başına başarılı bir yemek fotoğrafı ortaya çıkarmaz.
Yiyeceği koyduğunuz tabak, masadaki çatal kaşık, bardak veya masanın deseni de
fotoğrafta çok büyük öneme sahiptir. Fotoğrafa bir bıçak, çatal veya bardak
koymak çok güzel sonuçlar doğurabilir. Ama kalabalık bir masa da işinizi
görmeyecektir. Yemek fotoğrafı çekerken öznemiz yemek olduğundan fotoğrafı boğmamaya
özen gösterin.
3.Hız
Fotoğrafı bir an önce
çekmeniz yemek fotoğrafçılığı
için çok önemli. Çünkü yemekler o ilk anki taze ve derli toplu görünüşlerini
uzun süre tutamazlar. Eriyebilir, çökebilir veya rengini kaybedebilir. Bu
yüzden yemek gelmeden önce kafanızda nasıl çekeceğinizi kurun. Birkaç boş tabak
deneme çekimiyle ışığı önceden ayarlayın. Bu size hız katacaktır.
4. Düzenleme
Fotoğrafı nasıl çektiğiniz kadar yemeğin tabaktaki
duruşu, masadaki yardımcı elementlerle olan uyumu da aynı derecede önemlidir.
Yemeğin şeklini dengelemeye dikkat edin. Kadrajda şekil bakımından nasıl
duracağına bakın. Kompozisyon
kurallarını bilmenizin çok yardımı dokunabilir. “Yemek Stilistliği”
profesyonel bir meslek dalı olduğundan bu konuda yemek kitaplarından biraz
örnek almak yardımcı olabilir.
5.Alçaktan
Çekin
Çoğu yeni yemek fotoğrafçısının
yaptığı bir hata, tabaktaki yemeği ayakta durarak çekmeye çalışmasıdır. Asla
tabağı yukarıdan çekmeyin, derinlik hissi ve yemeğin dokusu kaybolur. Daha
alçaktan, yemeğe 15-30 derece arası bir açıyla bakarken fotoğrafı çekin.
6. Makro
Yemeğin sadece bir bölümünü
netlemek, içindeki farklı malzemelere dikkat çekmek için uygun bir yöntem
olabilir. Ayrıca dokuyu da çok iyi yansıtır kullanmaya çalışın.
7.Buhar
Buharı tüten bir yemekten daha etkileyici bir görüntü
olabilir mi? Fotoğrafa bakınca karnınız acıkıyorsa, yemek fotoğrafı
işini yapmış demektir. Profesyoneller dumanı tüten bir yemek için çok değişik
yöntemler kullanıyorlar. Bu yüzden bu şart olmamakla beraber kullanılsa güzel
olabilecek bir etken.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder