18 Nisan 2013 Perşembe

YEMEK FOTOĞRAFÇILIĞI İPUÇLARI


Yemek Fotoğrafçılığı nasıl bir şeydir, nasıl başlanır diyorsanız çeşitli yabancı kaynaklardan topladığım bilgiler doğrultusunda yemek fotoğrafçılığının püf noktalarını paylaşayım.
Güzel Yemek Fotoğrafları İçin İpuçları:

1. Işık
Fotoğrafçılığın genelinde olduğu gibi, ışık yemek fotoğrafçılığında da en önemli etmenimiz. Bu yüzden iyi kullanmaya ve öznenin iyi aydınlatıldığından emin olun.



Yemek fotoğrafı çekmek için en uygun yerlerden biri pencere kenarında bir masa, tezgah v.b. olabilir. Böylelikle pencereden gelen doğal ışıktan sonuna kadar yararlanmış olursunuz. Bu da yemeğin çok daha doğal görünmesine yardımcı olur. Ayrıca reflektör veya duvardan yansıtarak kullandığınız bir flaşla (Bounce Flash) da gölgeleri yumuşatabilirsiniz.

2.Aksesuarlar
Sadece tabaktaki yiyeceğin ve ışığın güzel düzenlenmesi tek başına başarılı bir yemek fotoğrafı ortaya çıkarmaz. Yiyeceği koyduğunuz tabak, masadaki çatal kaşık, bardak veya masanın deseni de fotoğrafta çok büyük öneme sahiptir. Fotoğrafa bir bıçak, çatal veya bardak koymak çok güzel sonuçlar doğurabilir. Ama kalabalık bir masa da işinizi görmeyecektir. Yemek fotoğrafı çekerken öznemiz yemek olduğundan fotoğrafı boğmamaya özen gösterin.
3.Hız
Fotoğrafı bir an önce çekmeniz yemek fotoğrafçılığı için çok önemli. Çünkü yemekler o ilk anki taze ve derli toplu görünüşlerini uzun süre tutamazlar. Eriyebilir, çökebilir veya rengini kaybedebilir. Bu yüzden yemek gelmeden önce kafanızda nasıl çekeceğinizi kurun. Birkaç boş tabak deneme çekimiyle ışığı önceden ayarlayın. Bu size hız katacaktır.

4. Düzenleme
Fotoğrafı nasıl çektiğiniz kadar yemeğin tabaktaki duruşu, masadaki yardımcı elementlerle olan uyumu da aynı derecede önemlidir. Yemeğin şeklini dengelemeye dikkat edin. Kadrajda şekil bakımından nasıl duracağına bakın. Kompozisyon kurallarını bilmenizin çok yardımı dokunabilir. “Yemek Stilistliği” profesyonel bir meslek dalı olduğundan bu konuda yemek kitaplarından biraz örnek almak yardımcı olabilir.


5.Alçaktan Çekin
Çoğu yeni yemek fotoğrafçısının yaptığı bir hata, tabaktaki yemeği ayakta durarak çekmeye çalışmasıdır. Asla tabağı yukarıdan çekmeyin, derinlik hissi ve yemeğin dokusu kaybolur. Daha alçaktan, yemeğe 15-30 derece arası bir açıyla bakarken fotoğrafı çekin.

6. Makro
Yemeğin sadece bir bölümünü netlemek, içindeki farklı malzemelere dikkat çekmek için uygun bir yöntem olabilir. Ayrıca dokuyu da çok iyi yansıtır kullanmaya çalışın.
7.Buhar
Buharı tüten bir yemekten daha etkileyici bir görüntü olabilir mi? Fotoğrafa bakınca karnınız acıkıyorsa, yemek fotoğrafı işini yapmış demektir. Profesyoneller dumanı tüten bir yemek için çok değişik yöntemler kullanıyorlar. Bu yüzden bu şart olmamakla beraber kullanılsa güzel olabilecek bir etken.

 Zehra Karaaslan

Bu blogda yazılanların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder