DEKLANŞÖR : Fotoğraf çekim işlemini başlatan düğme veya kol. Bu düğmeye yarım basmak ve tam basmak gibi iki konum vardır.Düğmeye yarım basıldığında, eğer otomatik netleme yapan bir makineniz varsa çekmeye çalıştığınız sahneyi mesafeye göre net hale getirir. Bu konumdayken basmaya devam ettiğinizde ise fotoğrafı çeker.
VİZÖR/BAKAÇ : Kullanıcıların fotoğraf çekerken sahneyi izleyecekleri yer. Bir başka deyişle; fotoğrafı çekilecek olan nesnenin netliğinin gözle kontrolünü sağlayan bakaç sistemi.
ÖBTÜRATÖR PERDESİ: Fotoğraf makinası içerisinde film düzleminin hemen arkasında yer alan çelikten veya bezden imal edilmiş bir perde sistemidir. Obtüratör perdesi seçilen enstantene değerinde açılıp kapanarak pozlandırma işleminin gerçekleşmesini sağlar.
POZLANDIRMA:Işığa duyarlı malzemeler üzerine ışık düşürme işlemine verilen addır.
ASA: Amerikan Standartlar Birliği'nin ışığa duyarlı malzemeleri derecelendirme sistemi.
POZOMETRE: Pozometreler ışığın şiddetini ölçen ve fotoğraf çekimi için bize referans değerler veren elektronik ışık ölçerlerdir. Pozometreler ikiye ayrılır;gelen ışık pozo metresi ve yansıyan ışık pozo metresi.
YANSIYAN IŞIK POZOMETRESİ: Fotoğrafı çekilecek olan nesnenin üzerine çarpıp yansıyan ışığın şiddetini ölçerler.Seçilen İso değerine göre çekim için bir enstantenenin ve bir diyafram değerini referans olarak verirler. Yansıyan ışık pozometreleri poz ölçümü yapabilmek için %18 yansıtıcılığa sahip gri tonu referans alırlar.
GELEN IŞIK POZOMETRESİ: Gelen ışık pozometreleri harici olarak kullanılan ve en doğru sonucu veren ışık ölçerlerdir.En sağlıklı ışık ölçümünü yapar.Fotoğrafı çekilecek olan nesnenin üzerine düşecek olan ışığın şiddetini ölçer.
DİYAFRAM PERDESİ: Diyafram perdesi objektif içerisinde yer alan kademeli açıklıklara sahip çelikten imal edilmiş bir perde sistemidir. Diyafram değerleri objektif içerisinden geçecek olan ışığın ne miktarda olacağını belirler. Seçilen diyafram değeri net alan derinliğini etkiler.
NET ALAN DERİNLİĞİ:Fotoğraf içerisindeki keskin netliğe sahip olan alana denir.
TRİPOD: Üç bacaktan oluşan fotoğraf makinesi dayanağıdır. Özellikle düşük enstantane kullanılmasını gerektiren çekimlerde titremeyi engellemek için kullanılır. Üçayak veya sehpa olarak da adlandırılmaktadır.
RENK ISISI:Işık kaynaklarının Kelvin ile belirtilen renk ölçüsü. Günbatımı gibi "sıcak" bir ışık düşük, bulutlu bir gün gibi "soğuk" (mavimtırak) bir ışık yüksek renk ısısına sahiptir.
KADRAJ:Çerçeveye alınan bir görüntüye dahil edilen unsurların tümünü ifade eder. Kadraja fotoğraf çekilirken vizörden bakarak karar verilebileceği gibi, çekilmiş bir fotoğraf da daha sonra farklı şekilde kadrajlanabilir.
FİLTRE:Objektifin önüne yerleştirilerek film yüzeyine ulaşan ışığın değiştirilmesini sağlayan cam veya plastikten aksesuardır. Filtreler ışığın ve değişik tonlarının rengini veya kalitesini değiştirmek, ışınlar ve yansımaları azaltmak veya özel efektler (Etkileme) yaratmak amacıyla kullanılırlar.
İSO:
1.Filmlerin duyarlılığı ile ilgili standartları belirleyen International Standarts Organization'ın kısaltmasıdır. ISO, ASA (American Standarts Association) teriminin yerini almıştır.
2.Bir filmin ışığa duyarlılığını gösteren numara serisidir. Kural olarak duyarlılık 25 ile 1600 ISO arasında değişmektedir. Örneğin 200 ISO bir film, 100 ISO bir filmin iki katı hassastır ve bu da ışığa iki kat daha duyarlı olduğu anlamına gelir. 50 ISO bir film ise 100 ISO filmin yarı hızında olduğu gibi ışığa hassasiyeti de yarısı kadardır
2.Bir filmin ışığa duyarlılığını gösteren numara serisidir. Kural olarak duyarlılık 25 ile 1600 ISO arasında değişmektedir. Örneğin 200 ISO bir film, 100 ISO bir filmin iki katı hassastır ve bu da ışığa iki kat daha duyarlı olduğu anlamına gelir. 50 ISO bir film ise 100 ISO filmin yarı hızında olduğu gibi ışığa hassasiyeti de yarısı kadardır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder