18 Nisan 2013 Perşembe

DOĞAL IŞIK


Doğal ışık, dünya çapındaki fotoğrafçılar için elde edilebilecek en ucuz ve en mükemmel araçtır. Hayranı olduğunuz fotoğrafları düşünün, ödül alan fotoğrafları. Örneğin National Geopraphic Traveler Fotoğraf Yarışması 2012 kazananı olan fotoğrafa bir bakalım. Çadırın üstünden süzülen doğal ışıktan başka bir ekipman, ışık kaynağı kullanmadan dünyanın en prestijli fotoğraf yarışmalarından birini kazanmak. Bu doğal ışığın gücünü ve etkisini anlayabilmek için yalnızca bir örnek.

Eğer doğal ışığı kullanmayı, doğal ışığın nasıl davrandığını öğrenirseniz onunla nasıl çalışabileceğinizi de anlamış olursunuz. Böylece çılgın fotoğraf ekipmanlarına, çılgın paralar harcamadan da şahane fotoğraflar çekebilirsiniz.

Doğal Işıkta Güzel Fotoğraf Çekebilmek İçin İpuçları:

1. Doğal Işığın Değişimini Gözleyin
Gün içinde güneşin açısı, gücü hem astronomik olaylardan hem de hava koşullarından dolayı sürekli değişiklik gösterir. Bu da doğal ışığın renk ısısını, şiddetini, keskinliğini değiştirir yani yapay ışık kaynağı kullanırken sizin kontrolünüzde olan tüm özelliklerin doğal ışıktaki karşılığı anlamına gelir.

2. Doğal Işığa “İyi” ya da “Kötü” Diye Bakmayın

Doğal ışık elinizdeki bir ışık kaynağı, bir araç. Aracı doğru yerde doğru şekilde kullandığınızda fotoğrafınız istediğiniz mesajı iletebilir.

3. Gün İçinde Işığı İzleyin
Gün içinde elinizde fotoğraf makineniz olmasa dahi ışığın gittiğiniz her yerdeki hareketini inceleyin. Eşyalarla, odanın duvarlarıyla, havadaki toz parçacıklarıyla, suyla nasıl etkileştiğini, hangi saatte nasıl gölgeler oluşturduğunu inceleyin. Özellikle beğendiğiniz fotoğrafçıların ışığı nasıl kullandığına odaklanın. Amaç kendinizi ve gözünüzü ışığı nasıl kullanabileceğiniz konusunda eğitmek

4. Fotoğrafı Çektikten Sonra Düşünün
Fotoğrafçılıkta deneyim ve deneme yanılma ile öğrenme yolu, en sağlam yollardan birisidir. Bu yüzden yeni girdiğiniz ve fotoğraf çekeceğiniz bir ortamda vizörden bakmadan, fotoğraf çekmeden hangi açıyı kullanacağınıza karar vermeyin. Merak uyandırıcı, hoşunuza giden bir durum olursa mutlaka fotoğraflayın.

5. Bilgisayarda Rötuş Seçeneğini Aklınızdan Çıkarmayın
Elinizdeki fotoğraf makinesi ne kadar güzel olursa olsun tüm tonal aralığı bir anda kaydetmeniz çoğu zaman oldukça zordur. Bu yüzden bazı durumlarda bilgisayarda işlem yapma seçeneğinizi kullanabileceğinizi unutmayın. Size göre fotoğraftaki en önemli objeyi ya da objeleri doğru pozlayarak geri kalanını bilgisayarda halletmeyi düşünebilirsiniz. Ya da tüm sahneyi birazcık az pozlayıp bilgisayarda tonlamayı ve pozlama miktarını arttırabilmeniz olası.


ALINTIDIR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder