12 Nisan 2013 Cuma

PAN ÇEKİM TEKNİĞİ

Pan tekniği hareket eden nesnenin hareketini,hız hissini verecek şekilde fotoğrafa aktarmada kullanılır. Burada nesne mümkün olduğunca net çıkarken atka planın kareyi boyadığı bir etki,hareket ve hızı yanıtacak şekilde aktarılır. Ustalaşılması zor bir tekniktir fakat sonuçlar tatmin edicidir.Egzersiz yapmak başarı oranınızı artıracaktır.

PAN TEKNİĞİNİN UYGULANIŞI:
  1. 1/30-1/60sn arası bir enstane seçin (bu altın kural değildir, kullanılan lense, objeye olan uzaklığınıza ve objenin hızına bağlı olarak daha düşük olabilir). Seçilecek diyafram önemli değildir (f/2.8 veya f/8 sonucu çok değiştirmez).
  2. Çekeceğiniz objenin karenizde yeteri kadar büyük olmasını sağlayacak bir mesafe seçin. Çekimi yaparken siz de objeyle birlikte hareket edeceğiniz için, objenin hareket çizgisini takip ederken objenin yamulmasını (distorsiyon), veya bir kısmının rahatsız edecek şekilde flu kalmasını en aza indirecek bir uzaklık seçilmelidir.
  3. Lens odak uzaklığınız 70mm ve üzeri olursa distorsiyon etkisini azaltmış oluruz.
  4. Netleme olarak sürekli netleme (continuous autofocus) ya da önceden netleme (pre-focus) kullanabilirsiniz.
  5. Objeyi çekeceğiniz anda tam karşınızda olacak şekilde durun. Ayaklarınız sabit, gövdeniz belden yukarı soldan sağa (ya da objenin geliş yönüne göre tersi) hareket edecek şekilde hazır olun.
  6. Otomatik netleme kullanıyorsanız objeyi deklanşöre basacağınız andan bir kaç saniye önce netleyip kameranızla takip edin, önceden manuel netleme yaptıysanız objeyi kameranızla takip edin. Makinanızı saniyede bir kaç kare çekecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Takip hareket yönünde olmalıdır. Tripod/monopod kullanabilirsiniz ama elde çekim daha etkili olacaktır.
  7. Obje tam önünüze yakın bir yere geldiğinde deklanşöre basın. Ancak hareketi burada yarım bırakmayın, deklanşöre bastıktan sonra da gövde hareketini tamamlayın.
  8. Sonuca bakın,başarılıysa tebrikler,değilse tekrara devam.
Pan Çekim Tekniğine Örnek
 
PAN TEKNİĞİ UYGULANIŞI BAŞKA BİR TARİF:
 
Çekim yapacağınız yeri seçerken, obje tam karşınıza geldiğinde deklanşöre basacağınız için konuyu makine ile takip edebileceğiniz yani size yaklaşırken görebileceğiniz düz bir yol da çekim hazırlığı yapın
  1. Fotoğrafını çekeceğiniz objenin tam önünüzden geçerken ne kadar uzaklıkta olacağını, yani kamera ve konu arasındaki mesafeyi ölçünüz,
  2. Netlemeyi manüele alın ve ölçüm yaptığınız metreye getirin,
  3. Makineyi S (Tv) moduna alın,
  4. Fotoğrafını çekeceğiniz konuya bağlı olarak enstantane değerlerini ayarlayınız. Örneğin; bir motorsiklet yarışında Pan yapacak iseniz 1/30 veya 1/60 enstantane hızlarını hatta kimi zaman 1/125 enstantane hızlarını kullanabilirsiniz, ama rahvan at yarışında Pan yapacaksanız 1/15 ile 1/30 değerlerini kullanmanız gerekir.(Bu değerlerin yaklaşık olduğunu ve çekim yaptığınız ortamdaki ışık durumuna göre pozlandırma yapacağınızı unutmayınız)
  5. Fotoğrafını çekeceğiniz konuya yaklaşma mesafesine bağlı olarak Normal açılı bir objektif veya 50mm ile 150mm ye kadar objektif kullanın, 150 mm.den daha dar açılı objektiflerde konuyu kaçırma olasılığınız artar, daha geniş açılı objektiflerde ise konuya çok yaklaşmanız gerekir ki bu da tehlikeli olabilir.
  6. Normal gün ışığında 100-200 ISO çekim için uygundur.
  7. Konu, size yaklaşırken vizörden bakarak ve makineyi çevirerek takip edin,konu tam önünüze geldiğinde deklanşöre basarak fotoğraf makinesi ile konuyu takip etmeye devam edin.
  8. Fotoğraf makinesi ile objeyi takip ederken, makineyi çevirme hızınız ile objenin hızı birbirine yakın olmalı
  9. Tamamı 'flu' fotoğraf 'panning' fotoğrafı değildir, çevrinme (Panning) fotoğrafında, en az bir noktanın net olması gerekir.
Çevrinme (panning) fotoğrafı çekerken, fotoğraf makinesi deklanşöre basarken bile konuyu takip etmeniz gerekir,yani fotoğraf makinesini çevirme eyleminin kesintisiz olması gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder